Beneficiile uleiului esential de Melisa (Roinita) in aromaterapie

Planta cunoscuta drept melisa, este o planta cu istorie si traditie. A fost folosita de prin 1500 i.Hr. si este subiectul principal in multe legende grecesti. Oamenii din Antichitate obisnuiau sa considere planta sacra si o cultivau peste tot prin curti si pe langa stupii de albine. Era folosita pentru diverse probleme digestive sau infectii, si era extrem de apreciata indeosebi pentru efectul sau relaxant, energizant si inaltator.

 

Mai intai am sa va vorbesc putin despre proprietatile si beneficiile uleiului de Melisa. Mai apoi voi continua prin a va detalia felurile in care se poate folosi acest ulei pentru a beneficia si voi de proprietatile unei plante cu o asa istorie si traditie. Printre randuri veti afla si cum anume o puteti incorpora in cosmetice si alte lotiuni.

 

Melisa este o planta inrudita cu toate sutele de soiuri de menta, printre care pot sa va amintesc de mentha piperita si menta creata, sau menta de apa. Din ultimele doua, printr-o incrucisare naturala, a aparut mentha piperita, cunoscuta si ca „Peppermint” in limba engleza. Toate fac parte din aceasi familie de plante denumita Lamiaceae.

 

In timp ce menta este compusa in mare parte din mentol si mentona, iar la atingere miroase caracteristic, melisa are un miros citric si o culoare galbuie in razele soarelui. Melisa este o planta foarte apreciata si cautata in industria parfumurilor. Deasemenea, este de multe ori confundata cu uleiuri esentiale precum Iarba de Lamaie (lemongrass), Litsea Cubeba sau Citronela.

 

Din pacate, melisa cunoscuta si sub denumirile de roinita sau „iarba stuparului” nu produce foarte mult ulei esential. Randamentul sau de ulei se invarte undeva la 0.01 – 0.02% din toata materia prima.

 

Este nevoie de obicei de circa 6 tone de frunze de melisa pentru a obtine aproape 1 kg de ulei esential! Din cauza aceasta, si din cauza ca mirosul sau este foarte cautat in industria parfumurilor, uleiul esential de Melisa este adeseori alterat. Poate fi alterat cu substante sintetice, sau poate fi amestecat cu unul din uleiurile esentiale de mai sus, cu care este si confundat. Desi, se foloseste foarte des Iarba de Lamaie pentru a altera uleiul de Melisa.

 

Beneficiile uleiului esential de Melisa

 

Tineti minte acest lucru pentru ca pe viitor, daca intalniti ulei esential de Melisa ieftin, inseamna ca nu e pur. Cititi despre ce altceva va mai poate indica daca un ulei esential e de buna calitate sau nu. In America, uleiul esential de Melisa este vandut in drami (sub 5 ml) iar un dram costa undeva la 60 de dolari, sau chiar mai mult.

 

Melisa inseamna „albina” in limba greaca (melissa). Albinele prefera aceasta planta in fata multor  altora. De aceea, unii inca planteaza melisa in jurul stupilor pentru a-si pastra albinele si chiar pentru a atrage alte albine din vecinatate.

 

Denumirea botanica a uleiului esential de Melisa este Melissa officinialis. Numai acest tip de ulei va avea proprietatile si beneficiile prezentate in acest articol. Alt tip, precum Melisa indicum de exemplu, va avea cu totul alte proprietati si beneficii.

 

Uleiul esential de Melisa este obtinut prin distilarea cu aburi si contine substante precum neral, citral, citronelal si citronelol. Dar si linalool, geraniol si eugenol, si caryophyllene. Toate acestea ii dau mirosul caracteristic de citrice. In acelasi timp, aceste substante active ale uleiului il fac un bun antiinflamator si antibacterial. Uleiul mai are si proprietati sedative si poate stimula toate procesele vitale.

 

Beneficiile uleiului esential de Melisa (roinita)

 

a/ Acest ulei poate proteja impotriva infectiilor sau inflamatiilor, atat in interior cat si la exterior.

 

b/ Poate regla bataile inimii si poate imbunatati hipotensiunea, adica o tensiune mica cu batai putine, si care poate cauza lesinuri si ameteli.

 

c/ Este un ulei cu usoare efecte sedative.

 

d/ Este antispasmodic, ceea ce face uleiul de Melisa bun in calmarea problemelor digestive.

 

e/ Uleiul esential de Melisa mai poate ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi.

 

f/ Poate relaxa organismul si mintea, si se poate folosi in inhalari pentru alungarea depresiei.

 

g/ In acelasi timp, acest ulei esential poate stimula cresterea productiei de bila si imbunatati o digestie lenta. Astfel se pot preveni constipatiile, balonarile si gazele.

 

h/ Se poate folosi pentru combaterea starilor de voma si a durerilor de cap.

 

i/ Este hidratant si bland atunci cand e aplicat pe piele. Poate deasemenea sa calmeze muscaturile de insecte.

 

j/ Are proprietati tonice, ceea ce face din uleiul esential de Melisa un bun stimulent al sistemului nervos si al amigdalei.

 

k/ Ajuta la eliminarea toxinelor din corp prin stimularea transpiratiei. Aceasta proprietate face ca uleiul sa ajute la mentinerea unei temperaturi optime, mai ales in cazul gripelor.

 

l/ Uleiul de Melisa se mai poate folosi si la reglarea menstruatiilor.

 

Beneficiile uleiului esential de Melisa

Melisa (roinita) – frunze cu tenta galbena si aroma fina de lamaie

 

Cum se foloseste uleiul esential de Melisa in aromaterapie

 

Pentru beneficii emotionale, puteti adauga 3 – 4 picaturi de ulei de Melisa intr-un difuzor de uleiuri esentiale, sau intr-o candela. La fel, mai puteti sa-l inhalati direct din palmele facute caus daca nu sunteti in intimitatea propriei case. La fel de bine merge amestecat cu alte uleiuri esentiale, in functie de rezultatul dorit. Inhalarea este cea mai rapida metoda de a beneficia de proprietatile uleiului esential pentru ca se absoarbe rapid in sange si ajunge la fel de repede si la creier.

 

Mai puteti amesteca 12 – 18 picaturi de ulei esential de Melisa in 30 ml de ulei vegetal pentru lotiuni de masaj. Sau puteti adauga pana la 10 picaturi de ulei esential intr-o cana de lapte si adauga in apa din cada inainte de baie.

 

Puteti folosi uleiul esential de Melisa pentru:

 

  • A va imbunatati somnul.
  • A combate insomniile (mai ales in combinatie cu lavanda).
  • A combate depresia si starile de anxietate.
  • A va concentra mai bine.
  • A inlatura sindromul de oboseala cronica.
  • A ameliora simptomele premenstruale.
  • A combate migrenele.
  • A va relaxa dupa o zi de munca.
  • A capata ceva mai multa energie.

 

Pentru beneficiile sale cosmetice, e de ajuns sa incorporati uleiul de Melisa in lotiunile voastre preferate pentru corp sau fata, sau sa-l amestecati cu un anumit tip de ulei vegetal pentru tipul vostru de piele si sa folositi amestecul in fiecare seara.

 

Uleiul de Melisa este hidratant si are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene. Poate deasemenea sa imbunatateasca aspectul liniilor fine si a ridurilor. Aveti grija insa sa-l folositi numai diluat.

 

 

Pentru a folosi uleiul esential de Melisa va trebui sa fiti atenti la cateva lucruri.

 

In primul rand, asigurati-va ca nu sunteti alergici printr-un simplu test pe mana. Nu-l folositi in jurul mucoaselor si nasului, ochilor sau urechilor. Nu-l folositi daca sunteti insarcinata (decat din luna a patra) sau alaptati, si nu-l aplicati pe copiii mai mici de 3 ani. In schimb, puteti difuza uleiul de Melisa si inhala zilnic si daca sunteti insarcinata sau alaptati, sau aveti copii mici in casa.

 

Incercati sa nu combinati folosirea uleiului esential de Melisa cu medicamente pentru glanda tiroida, cu alcool sau cu medicamentele pentru afectiuni neurologice. Melisa poate interactiona cu ele si le poate influenta efectul.

 

Beneficiile uleiului esential de Melisa

Melisa creste peste tot in lume, unde este clima temperata.

 

In incheiere, vreau doar sa va reamintesc ca e necesar sa gasiti un ulei esential de Melisa pur. Asigurati-va ca cititi articolul despre calitatea uleiurilor esentiale, la care v-am adaugat linkul (al doilea din articol), pentru a nu da banii degeaba pe un ulei alterat. Retineti ca fiecare ulei e diferit si are proprietati diferite, chiar daca au miros asemanator. Iar acum stim ca uleiul de Melisa e destul de des alterat cu astfel de uleiuri similare ca si miros.

 

In rest, utilizati-l asa cum va place si bucurati-va de mirosul sau specific, la fel cum o faceau si oamenii din Antichitate.

 

Ati folosi acest ulei esential acum ca stiti toate lucrurile acestea? Sau poate l-ati folosit deja si v-ati si format o parere? As vrea tare mult sa o stiu asa ca nu ezitati sa-mi lasati un comentariu.

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *