Ulei esential de Galbanum

Ce este uleiul esential de Galbanum? Beneficiile sale pentru o piele frumoasa

Poate ca in prezent, galbanum nu mai este in centrul atentiei precum alte plante (de exemplu lavanda sau trandafirul), dar acest lucru nu-i schimba cu nimic istoria. Galbanum este unul din cele 7 parfumuri mentionate in biblia ebraica (Thorah – Exodul), iar rasina sa era arsa in templele iudaice non stop. Aceasta planta are o istorie foarte bogata, iar intrebuintarile uleiului esential de Galbanum cuprind intreg sistemul functional al organismului uman si frumusetea pielii.

 

Cu atata istorie in spate, planta de galbanum nu a putut trece neobservata de-a lungul timpului. Astfel s-a obtinut uleiul esential iar oamenii de stiinta s-au grabit sa-i analizeze profilul chimic si beneficiile.

 

Dar in principiu, mirosul sau caracteristic este cel care a atras atentia oamenilor de stiinta, care au si produs un compus chimic sintetic ce mimeaza intocmai aroma uleiului si a plantei. Uleiul dar si compusul sintetic, sunt foarte folosite in industria parfumurilor.

 

In acest articol am sa va explic ce este uleiul esential de Galbanum si cum anume se foloseste el in domeniul frumusetii. Veti gasi si cateva idei de amestecuri cosmetice foarte simple, toate din produse naturale active (uleiuri), benefice pielii.

 

 

Despre uleiul esential de Galbanum si parfumul sau

 

Aceasta esenta aromatica este extrasa prin metoda distilarii cu aburi din rasina plantei de galbanum. Numele sau botanic, sau latin este „Ferula galbaniflua (gummosa)”  si are un parfum intepator dar balsamic in acelasi timp, cu usoare note pamantii si lemnoase. Planta in sine nu are un miros frumos, din acest motiv fiind polenizata de muste in loc de albine.

 

Planta de galbanum arata ca un bat de bambus, si se crede ca era folosita ca si instrument de pedeapsa. Numele sau latin s-ar traduce ca si „vergeaua gumoasa a invatatorului”. Aceasta planta face parte din familia Apiaceae, aceeasi din care fac parte si morcovul, feniculul si patrunjelul.

 

Se gaseste in mod natural pe campiile Turciei, Iranului si Turkmenistanului.

 

Ulei esential de Galbanum
Florile de fenicul seamana cu cele de Galbanum

 

Parfumul rasinei din care este extras uleiul esential este un bun fixator al esentelor parfumate. Ce inseamna acest lucru? Atunci cand va faceti propriul parfum si amestecati anumite uleiuri esentiale cu mirosuri diferite, si adaugati cateva picaturi de ulei de Galbanum, acesta poate sa intensifice aromele individuale fara a le acoperi cu propriul sau miros.

 

Esenta de galbanum are note de top si mijloc, fiind primele pe care le veti mirosi intr-un parfum. Acest parfum merge foarte bine cu notele verzi, de natura (iarba, frunze, etc.) si cu alte esente extrase din alte rasini, precum uleiul de Lemn de Santal.

 

Ce contine uleiul? Dupa extragere, esenta concentrata de Galbanum contine compusi chimici precum:

  • Pinene.
  • Delta-3-carene.
  • Limonene.
  • Umbeliferone (lactone).
  • Galbanol, guaiol si bulsenol.

 

Majoritatea compusilor chimici sunt denumiti dupa planta in care au fost descoperiti. De exemplu, pinenele vin de la pin, limonenele de la lamaie iar galbanolul de la galbanum.

 

Toti acesti compusi lucreaza in sinergie si dau uleiului calitati medicinale si chiar culinare. Uleiul este un bun agent antiinflamator si analgezic. Dar poate sa fie si antispasmodic si emenagog (efect de reglare a  ciclulului menstrual). Este antiseptic, antibacterial si astringent, putand sa stimuleze circulatia sanguina.

 

Ulei esential de Galbanum

 

Cum se foloseste uleiul de Galbanum pentru o piele frumoasa si sanatoasa

 

Esenta este una foarte concentrata asa ca e nevoie sa fie diluat cu ulei vegetal. Nu-l aplicati ca atare pe piele pentru ca poate cauza sensibilitate sau iritatii.

 

Cele mai indicate sunt aplicatiile locale, in diverse amestecuri cosmetice si combinatii, fie ca unic ingredient, fie parte dintr-o sinergie. Doza aromaterapeutica recomandata per 30 ml de ulei vegetal este de 3 – 12 picaturi de ulei esential pentru retetele cosmetice pentru fata. Pentru corp, doza poate fi marita pana la 30 de picaturi de UE (ulei esential) in cei 30 ml de ulei vegetal. Spre exemplu, tratamentele anticelulitice necesita concentratia maxima, adica 5% (30 picaturi).

 

Pentru ingrijirea tenului, recomand citirea acestui articol despre tipurile de ten si uleiurile vegetale potrivite. Dar, pe scurt, e necesar a folosi un ulei vegetal potrivit tipului de piele pentru diluarea uleiului de Galbanum.

 

Spre exemplu, pentru tenul uleios sau mixt sunt recomandate uleiurile cu textura usoara, aproape uscate. Acestea ar putea fi uleiul de Canepa, Macese, Macadamia sau Samburi de Struguri.

 

Pentru tenul foarte uscat, sunt recomandate uleiurile foarte grase precum cel de Masline, Argan sau Jojoba.

 

 

Intrebuintari

 

  • Aplicati un amestec simplu format din 3 picaturi de Galbanum, si cate 2 de Lamaie si Trandafiri, diluate in 30 ml de ulei vegetal corespunzator tipului vostru de piele. Acesta poate sa tonifice si sa-i redea pielii stralucirea sanatoasa de odinioara.

 

  • O combinatie de ulei esential de Cedru Atlas si Galbanum in ulei de Avocado va poate ajuta sa imbunatatiti aspectul vergeturilor! Nu vor disparea de tot pentru ca odata intinsa la maxim, pielea nu se mai poate strange fara urme, dar urmele (vergeturile) se pot minimza totusi. Aplicati zilnic, timp de 4 saptamani, dupa care luati o pauza in care puteti aplica un alt amestec, si apoi reluati.

 

  • Folositi uleiul esential de Galbanum ca si ingredient activ contra imbatranirii premature. Contine antioxidanti si poate umple ridurile fine atunci cand este amestecat cu un ulei vegetal de calitate.

 

  • Galbanum mai poate fi folosit si in tratamentele contra cicatricilor lasate de acnee, pojar si alte boli de piele infectioase. Uleiul poate ajuta tesutul sa se regenereze mai repede, inlocuindu-l pe cel vechi si deteriorat cu unul nou si fin. In timp, cicatricile se vor diminua iar pielea va arata mult mai bine.

 

  • Protejati-va ranile impotriva infectiilor cu aplicari locale de ulei de Galbanum diluat in ulei vegetal. Aplicati de mai multe ori pe zi, pana cand se prinde crusta. In scurt timp aceasta va lasa urme minime.

 

Ulei esential de Galbanum

 

  • Pentru o piele elastica, bine hranita si curata (protejata de bacterii si ciuperci) aplicati zilnic lotiuni hranitoare pe toata pielea. Acest lucru va ajuta pielea sa se mentina si ferma si elastica pentru foarte multi ani, intarziind procesul de imbatranire la maxim.

 

  • Daca folositi o lotiune de curatare naturala, puteti adauga cateva picaturi de ulei esential de Galbanum pentru o mai buna curatare si protectie impotriva microbilor. La fel de bine puteti si sa va faceti propria lotiune de curatare din 30 ml gel de Aloe Vera, o lingurita ulei de Macese si 10 picaturi de Galbanum (sau amestec cu citrice). Folositi-l ca orice lotiune de curatare, pe pielea umezita cu apa calda si clatiti cu apa rece pentru a inchide porii.

 

Cateva cuvinte referitoare la folosirea in siguranta a uleiului esential de Galbanum

 

  • Testati uleiul contra reactiilor alergice inainte de prima folosire pe o portiune de piele.
  • Cercetati cu atentie eticheta produsului si asigurati-va ca numele botanic este cel de Ferula galbaniflua (sau gummosa) si ca nu este diluat cu nimic altceva.
  • Nu-l folositi daca alaptati sau sunteti insarcinata (primele 3 luni), sau daca suferiti de afectiuni mai grave.
  • Nu-l inghititi si nu-l folositi pe copiii sub 6 ani fara acordul medicului.

 

Asa cum am vazut, uleiul aromatic de Galbanum e plin de calitati binefacatoare pielii dar si simtului olfactiv. Este o esenta des folosita in crearea parfumurilor de tot felul, de la cele facute in casa la cele mai scumpe. Pe langa toate acestea, este o esenta cu istorie si poate fi folosita si la diferite mancaruri, pentru aroma in special.

 

Ati mai auzit de uleiul esential de Galbanum pana acum, sau ati avut ocazia sa-l folositi? Ce parere aveti despre el?

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *