Ce este uleiul vegetal de Jojoba (idei de retete cosmetice)

Jojoba este o planta dioica. Acest lucru inseamna ca florile plantei feminine si cele ale plantei masculine cresc si se dezvolta in plante separate. Ele se gasesc intotdeauna alaturate, deoarece planta feminina va fi cea care va da boabele de Jojoba (fructele). Dar pentru acest lucru, ea are nevoie de o planta masculina in preajma (polinare).

 

Uleiul de Jojoba este de fapt o ceara lichida. O ceara formata din esteri de ceara nesaturati care o mentin lichida la temperatura camerei. Sub 15 grade, Jojoba poate deveni solida.

 

Alt exemplu de ulei vegetal compus tot din esteri de ceara, saturati de data aceasta, este uleiul vegetal de Cocos. Acesta sta solid la temperatura camerei si devine lichid doar peste 25 grade.

 

Compusii chimici ai uleiului de Jojoba imita colagenul si sebumul pielii umane aproape perfect. Aceasta proprietate, plus cea de hidratare in profunzime, fac ca acest ulei sa fie folositor in majoritatea nevoilor tuturor tipurilor de piele.

 

Datorita acestor esteri de ceara, Jojoba se aseamana mult si cu uleiul-ceara de casalot. Casalotii (si nu numai) erau vanati indeosebi pentru spermantet – o substanta alba, cerata folosita in unguente si lumanari. In anii ’70, cand vanatul de balene a devenit ilegal, Jojoba a devenit usor-usor o sursa foarte apreciata de ceara.

 

Numele botanic al uleiului de Jojoba este „Simmondsia chinensis” si se va regasi totdeauna pe ambalajul produsului, impreuna cu metoda de extragere (ideal obtinut prin presa la rece).

 

Uleiul de Jojoba mai contine vitamine (A, B, E), iod, zinc, cupru, crom si silicon. Dar si acid miristic, palmitic si oleic. Toti acesti compusi ii dau uleiului de Jojoba proprietatile sale cicatrizante, antiinflamatoare si hranitoare.

 

Cateva studii au demonstrat deja efectele Jojobei de hidratare de cel putin 24 ore, si abilitataea sa de a cicatriza ranile si a imbunatati conditii ale pielii precum eczeme si psoriazis.

 

Ulei de Jojoba

 

La ce este bun uleiul de Jojoba:

 

  • Poate sa protejeze pielea impotriva deshidratarii si sa o hraneasca in profunzime, fara senzatie de gras.
  • Poate sa mentina pielea elastica si ferma si sa o ajute sa se regenereze.
  • Poate sa reguleze productia de sebum si sa imbunatateasca acneea.
  • Poate proteja impotriva inflamtiilor pielii si a efectelor daunatoare cauzate de soare (are filtru de protectie UV de 5).
  • Poate sa omoare anumiti virusi si bacterii.
  • Poate sa previna caderea parului si sa reguleze productia de sebum a scalpului.
  • Poate sa hraneasca si sa revitalizeze parul.

 

Uleiul de Jojoba are o valabilitate foarte mare (2 – 3 ani) si nu lasa urme pe haine. Este potrivit in amestecuri de uleiuri datorita stabilitatii sale, si are filtru UV natural de 5, ceea ce-l face un ulei potrivit vara.

 

Idei de retete cosmetice:

 

  • Uleiul de Jojoba poate fi folosit ca ulei bronzant atunci cand este amestecat cu ulei esential de morcov, si cu uleiuri vegetale de susan si avocado. De asemenea, dupa expunerea la soare, puteti folosi uleiul de Jojoba ca atare pentru a hrani si calma pielea arsa de soare.

 

  • Combinati uleiul vegetal de Jojoba cu uleiuri esentiale precum lavanda, lamaie, Ylang Ylang si trandafir pentru a estompa aparitia ridurilor fine si alte simpome ale imbatranirii premature.

 

  • Scapati de matreata si ajutati parul sa creasca mai usor si repede decat de obicei printr-un amestec de Jojoba cu ulei esential de rozmarin, menta si lamaie. Aplicati aceasta masca saptamanal si tineti-o in par cel putin o ora inainte de spalare. Scalpul va deveni mai curat iar parul va deveni mai matasos, lucios si usor de coafat.

 

Uleiul vegetal de Jojoba, sau mai corect spus ceara lichida de Jojoba se poate folosi ca atare fara nici o problema. Cu toate acestea, se recomanda un test de alergie inainte de a-l folosi pentru prima data. Lasati cateva picaturi aplicate pe pliul cotului sa actioneze pentru cateva ore si daca nu observati nici o reactie, atunci nu exista alergie la uleiul de Jojoba. Experimentati cu el si cu uleiurile esentiale care va plac cel mai mult, tinand cont totusi de masurile de precautie care se aplica atunci cand folositi uleiuri esentiale.

 

Ati folosit vreodata ulei de Jojoba si daca da, cum v-ati inteles cu el si cum l-ati folosit?

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *