Ulei esential de Imortele (Helichrysum)

Cicatricile pot fi atenuate cu ulei esential de Imortele (Helichrysum)

Pielea are un rol extrem de important, si anume acela de a proteja organele interne si de a controla temperatura corpului, printre altele. Dar, pentru ca omul in general este foarte activ, pielea poate sa sufere diverse traume si accidente, de la operatii la infectii de piele. Acestea toate lasa in urma cicatrici sau pete depigmentare. Din fericire, natura ne ofera solutia ideala pentru prevenirea cicatricilor noi si atenuarea altora deja existente, prin intermediul uleiului esential de Imortele (Helichrysum).

 

In acest articol am sa povestesc mai multe despre acest ulei esential, de unde provine, cum se obtine si ce proprietati are. Dar pe langa aceste detalii, cel mai important este rolul si ajutorul sau in atenuarea cicatricilor inestetice.

 

Pentru a intelege mecanismul de functionare al uleiului trebuie mai intai sa intelegeti mecanismul de formare a cicatricilor si procesul de regenerare al pielii. Toate acestea pot fi aflate in acest articol, plus cateva idei practice de intrebuintare a uleiului in amestecuri aromaterapeutice pentru ingrijirea pielii afectate.

 

 

Ce este uleiul esential de Imortele (Helichrysum)?

 

Acest ulei esential poarta denumirea botanica de „Helichrysum italicum” sau Helichrysum angustifolium”. Aceasta este specia de planta cea mai raspandita si mai recunoscuta pentru proprietatile sale de regenerare. Planta creste in gramajoare, in bazinul mediteranean (Corsica, Italia, Spania, Dalmatia) si are tulpinile inalte, ca niste paie. Florile sunt mari si aurii si pot creste in aproape orice fel de sol, atata timp cat stau numai in soare.

 

Numele de imortele vine din cuvantul englezesc „immortal” (nemuritor) deoarece planta nu se vestejeste nici dupa taiere sau uscare. Helichrysum este un alt nume popular pentru aceasta planta si deriva din limba greaca – „helios”(soare) si „chrysos”(auriu) – descriind intocmai caracteristicile cele mai evidente ale plantei.

 

Planta de imortele face parte din familia florii-soarelui, Asteraceae. Uleiul esential de Imortele se extrage din florile plantei, prin metoda distilarii cu aburi. Este un ulei foarte rezistent la oxidare, si poate fi valabil intre 4 si 7 ani, daca este tinut in conditii uscate si intunecoase.

 

Florile de imortele au un randament de ulei esential foarte mic, asa ca din aceasta cauza este si destul de scump. E nevoie de circa 700 de kilograme (chiar o tona) de flori pentru a obtine un singur litru de ulei esential! Pe de alta parte, este o esenta extrem de concentrata, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa folositi cantitati mari pentru a va bucura de proprietatile sale.

 

Aceste proprietati sunt date de moleculele volatile din compozitia sa chimica:

 

  • Acetat de neril (25 – 75%).
  • Diketone (15 – 20%).
  • Limonene si alfa pinene.
  • Italidione.
  • Antioxidanti.

 

Toate aceste molecule lucreaza in sinergie si impreuna au un efect puternic antiinflamator si de regenerare a tesutului. Compozitia chimica face ca acest ulei sa fie foarte versatil, si pe cat de puternice ii sunt efectele antibacteriene, analgezice si de regenerare, pe atat de bland si non-toxic este (in cantitati moderate bineinteles).

 

Acest ulei poate fi aplicat pe piele si nediluat, dar nu recomand aceasta practica decat in cazuri extreme (rani adanci sau recente, etcetera). Ca orice esenta concentrata, pe termen lung si uleiul de Helichrysum poate sa sensibilizeze pielea.

 

Ulei esential de Imortele (Helichrysum)

 

Cele mai importante substante din acest ulei sunt diketonele si italidionele. Primele ajuta la reducerea pigmentului dat de cicatrici si actioneaza ca anticoagulant. Acest lucru inseamna ca poate sa imbunatateasca circulatia si sa previna localizarea sangelui, asa cum se intampla de obicei in ranile si taieturile proaspete. A doua substanta – italidione – ajuta pielea sa se regenereze frumos, niveland tesutul cicatricial.

 

 

 

Despre Cicatrici

 

Inainte de a reusi sa tratati sau atenuati cicatricile e necesar sa intelegeti cum se formeaza si sa retineti ca felul in care va ingrijiti ranile poate avea un impact urias asupra felului cum se regenereaza pielea. Ranile proaspete pot fi usor ingrijite cu uleiul esential de Imortele, dar si cele mai vechi pot sa fie atenuate. Biologic vorbind, o rana si implicit si cicatricea, continua sa se regenereze timp de 2 ani dupa formare! Deci, ceea ce poate considerati cicatrici vechi, inca pot fi atenuate si chiar tratate cu produsele potrivite.

 
Atunci cand va raniti pielea, fie prin taieturi sau vanatai, vasele capilare de dedesubtul epidermei sunt distruse, ceea ce cauzeaza inflamatii si inrosire. Ca raspuns instant de protectie impotriva bacteriilor ce ar putea invada rana, organismul produce fluide menite sa atace bacteriile din sange. Acestea se numesc limfe si se gasesc in jurul unei rani, fiind foarte vizibile atunci cand zona devine umflata si dureroasa.

 

Cicatricile au 3 stadii:

 

Primul stadiu, imediat dupa ranire, este caracterizat de aceste umflaturi, inflamatii si durere localizata. Poate sa dureze o zi sau doua, in functie de cat de adanca este rana.

 

Al doilea stadiu, se petrece atunci cand incepe sa se formeze coaja sau crusta deasupra ranii. Acesta este un mecanism natural de aparare impotriva bacteriilor, timp in care tesutul incepe sa se regenereze dedesubtul crustei.

 

Iar al treilea stadiu, este fix aceasta regenerare ce se petrece sub crusta, care poate continua si dupa aceasta a cazut. Si poate continua pe o periaoda de pana la 2 ani.

 

Atunci cand rupeti crusta unei rani, riscati sa o redeschideti si sa cauzati un tesut cicatricial mult mai gros si adanc. Procesul de regenerare se va prelungi iar culoarea pielii va deveni si mai inchisa, fiind si mai dificil de atenuat dupa aceea. De aceea e important sa nu atingeti crustele orice ati face!

 

Conteaza intr-adevar si tipul de piele, sexul, rasa si mostenirea genetica a unei persoane atunci cand pielea se regenereaza, dar pe langa acesti factori e important sa nu complicati lucrurile si mai mult.

 

Ulei esential de Imortele (Helichrysum)

 

Cum poate uleiul de Imortele sa ajute in atenuarea cicatricilor

 

  • Contine antioxidanti, ceea ce ajuta la intarirea barierei naturale de protectie a pielii si previne imbatranirea prematura. Antioxidantii pot lupta impotriva radicalilor liberi ce ataca celulele sanatoase si ajuta tesutul sa se regenereze.

 

  • Poate sa imbunatateasca circulatia sanguina prin contractarea vaselor de sange. Acest lucru se traduce printr-o piele mai ferma. Are si proprietati anticoagulante, ceea ce iar il face util in grabirea procesului de vindecare si regenerare.

 

 

  • Uleiul de Helichrysum are proprietati antimicrobiale si antiseptice. Acestea pot ajuta la distrugerea bacteriilor si prevenirea infectiilor cutanate. In aceste cazuri, puteti adauga o picatura de ulei esential nediluat direct pe rana.

 

  • Mai puteti folosi aceasta esenta si la calmarea senzatiilor de pulsare si spasmele resimtite datorita traumelor cutanate adanci. Aplicati uleiul nediluat atunci cand simtiti ca rana pulseaza si e foarte dureroasa, si asteptati cateva minute. Cu natura sa calmanta si antispasmodica, veti simti cum zona afectata se linisteste destul de repede.

 

 

 

Cum se foloseste uleiul esential de Helichrysum (sfaturi practice)

 

Puteti aplica un blend (amestec) cosmetic aromaterapeutic direct pe zonele de culoare neuniforma sau cu tesut cicatricial vizibil. Mai puteti si sa-l inhalati pentru beneficiile sale psihice si emotionale. Iata cateva idei creative de a difuza si inhala uleiuri esentiale.

 

Daca va plac baile lungi si fierbinti, puteti sa diluati pana la 10 picaturi de UE de Imortele in sare de baie, gel de dus sau lapte si amestecati in apa. Pielea va fi astfel dezinfectata si protejata, iar aspectul sau va fi unul ferm, curat si elastic. Puteti sa cititi la acest link mai multe despre efectele si beneficiile aromaterapiei si balneoterapiei.

 

Ulei esential de Imortele (Helichrysum)

 

Ca si amestec cosmetic de tratare si atenuare a cicatricilor vechi si noi, puteti sa amestecati:

 

  • Ulei esential de Imortele (8 picaturi) si ulei esential de Lavanda (5 picaturi ).
  • Ulei vegetal de Macese (30 ml).

 

Dupa ce amestecati bine aceste ingrediente, puteti aplica pe zonele afectate (sau toata fata si gatul) de doua ori pe zi, pe pielea curata.

 

Daca folositi amestecul pentru ten, aveti grija ca uleiul vegetal folosit sa fie de buna calitate si sa se potriveasca tipului vostru de piele.

 

Uleiul esential de Helichrysum nu se foloseste in primele 3 luni de sarcina sau alaptare fara aprobare medicala, si nici pe copiii sub 6 ani. Deasemenea, nu-l luati pe cale orala fara aprobare medicala si nici daca luati medicamente anticoagulante sau suferiti de obstructie biliara. Si intotdeauna testati uleiul pe o portiune de piele inainte de prima folosire pentru reactii alergice.

 

Dupa cum vedeti, un ulei esential precum cel de Imortele (Helichrysum) poate sa fie de un real folos in atenuarea cicatricilor si prevenirea altora prin cateva proprietati si beneficii foarte importante. Este usor de incorporat in orice reteta cosmetica, chiar si in cele comerciale asa ca ar fi pacat sa nu va folositi de efectele sale.

 

Ce parere aveti despre acest ulei esential, este ceva ce veti folosi chiar daca este scump?

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *