Ulei esential de trandafiri pur

Cum recunoasteti un ulei esential de trandafiri pur si cum se foloseste el

Uleiul esential de trandafiri este printre cele mai scumpe si pretioase elixiruri ale frumusetii. Acesta este de doua feluri:

 

  1. Ulei esential de trandafiri. Mai este cunoscut si sub numele de „Rose Otto”.
  2. Absolut de trandafiri.

 

Fiecare dintre cele doua tipuri de ulei de trandafiri au si avantaje si dezavantaje, pe care le voi descrie mai jos.

 

Uleiul esential de trandafiri pur:

 

  • Este obtinut din petalele trandafirilor de Damasc, prin metoda distilarii cu aburi. Sunt necesare circa 6 – 7 tone de petale pentru a obtine un kilogram de ulei. O singura picatura de ulei esential de trandafiri contine esenta si parfumul a 30 de trandafiri.

 

  • Rosa damascena (trandafirul de Damasc) este soiul de trandafir acceptat ca fiind cel mai parfumat, si care da si mai mult ulei. Mai este considerat a fi si primul trandafir aparut.

 

  • Este un ulei de culoare galben deschis, cu o textura usoara si cu un miros puternic si bogat, floral.

 

  • Uleiul esential de trandafiri pur devine solid la temperaturi mai mici de 18 grade Celsius. Daca, dupa deschidere il tineti in frigider si nu ingheata, inseamna ca a fost alterat cu solventi si nu e pur.

 

  • Ca si dezavantaj, este faptul ca uleiul pur de trandafiri de Damasc e si foarte scump. Este scump din cauza nevoii de foarte multa materie prima pentru o cantitate mica de ulei. Uleiul esential de trandafiri se vinde in general in sticlute inchise la culoare, de 1ml, 2ml pana la 10 ml. Din fericire, nici nu-i nevoie sa folositi la fel de mult ca un alt ulei esential, precum lamaia sau lavanda, de exemplu.

 

  • Un singur alt ulei esential mai are aceleasi proprietati terapeutice ca si uleiul esential de trandafiri, desi are un miros diferit. Ma refer la uleiul esential de „Rose de Mai”. Mai este cunoscut si ca trandafir de Provence sau trandafir salbatic. Specia sa se numeste Rosa centifolia.

 

Ulei esential de trandafiri pur
Trandafirul de Damasc

 

In locul uleiului esential de trandafir, puteti sa folositi ulei esential de geranium sau maghiran, si bineinteles, uleiul de „Rose de Mai”. Totdeauna verificati eticheta, si asigurati-va ca uleiul de trandafiri contine specia (numele latin), metoda de extractie (neaparat prin distilarea cu aburi) si tara de unde provine. Cele mai bune provin din Bulgaria si Franta.

 

Absolutul de trandafiri:

 

  • Este obtinut prin metoda extragerii cu solventi din concretul de trandafiri. Concretul se obtine si el tot prin distilarea cu solventi a petalelor de trandafiri.

 

  • Are un parfum mult mai puternic decat uleiul esential de trandafiri, si o culoare de rosu inchis.

 

  • Este ceva mai ieftin de obicei, din cauza ca se extrage mai usor si nu necesita la fel de multa materie prima ca uleiul esential de trandafiri.

 

  • Nu este recomandat in tratamente aromaterapeutice, deoarce poate contine reziduuri de solventi. Cel mai des e folosit in industria parfumurilor.

 

Anumite studii medicale demonstreaza faptul ca uleiul esential de trandafiri inhalat sau aplicat pe piele, reduce semnificativ nivelul de cortizol din corp si ajuta la o relaxare profunda; mentine pielea hidratata (pastreaza apa in epiderma) si scade presiunea arteriala.

 

Uleiul esential de trandafiri mai poate fi folosit in calmarea inflamatiilor, cresterea libidoului, calmarea durerilor de gat si a tusei, si calmarea crampelor menstruale. Este deasemenea, foarte des folosit in creme cosmetice anti-rid pentru ca are proprietati astringente si hidratante.

 

Uleiul esential de trandafiri se poate folosi in masaje, creme si lotiuni de corp, comprese, bai de aburi si chiar difuzat in aer cu ajutorul difuzoarelor electrice sau candelelor.

 

Ulei esential de trandafiri pur

 

Insa, nu uitati:

  • Diluati intotdeauna uleiul esential intr-unul vegetal (de cocos, masline, migdale dulci etc.)
  • Pentru ten folositi maxim 12 picaturi de ulei esential si pentru corp: 15 – 35 ulei esential in doua linguri de ulei vegetal.
  • Femeile insarcinate, mamele care alapteaza si copiii sub 10 ani sa consulte un medic inainte de a folosi orice ulei esential.
  • Faceti un mic test de alergie: puneti o picatura de ulei in pliul cotului si asteptati sa vedeti daca pielea reactioneaza in vreun fel.

 

Asa cum puteti vedea, nu-i dificil sa va dati seama daca un ulei esential de trandafiri este pur sau nu. Trebuie doar sa acordati putina atentie detaliilor si apoi sa-l folositi fie in inhalatii, fie aplicat local pentru a va relaxa si infrumuseta pielea.

 

Ati folosit vreodata ulei esential de trandafiri? Daca da, as fi foarte bucuroasa sa cunosc mai multe despre experienta voastra cu acest ulei pretios.

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

2 thoughts on “Cum recunoasteti un ulei esential de trandafiri pur si cum se foloseste el”

  1. Mioara Vetreneanu

    Buna ziua, imi puteti recomanda o firma sau un site de unde putem cumpara un ulei esential “curat” de trandafiri sau un extract de trandafiri potrivit pentru odorizarea camerei? Caut ceva natural, pentru ca mirosul celor mai multe din comert se denatureaza foarte repede si se vede ca nu este autentic.

    1. Buna Mioara,

      Pentru odorizarea camerei si chiar si pentru parfumuri, un absolut de trandafiri e chiar foarte bun. Pentru moment, nu am gasit nici eu un ulei esential pur, distilat cu aburi. Pentru autenticitate, cumpara-l de la comercianti care-ti pun la dispozitie documentatia produsului.
      Sper sa-ti fie de folos raspunsul meu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *