Uleiul esential de salvie

Cum sa folosim uleiul esential de salvie in siguranta

Salvia este un tip de planta mediteraneana, „vesnic verde”. Aceasta planta a fost folosita cu succes inca din Antichitate, cand oamenii o foloseau in produsele alimentare pentru a le conserva mai bine.

 

Uleiul esential de salvie este o substanta puternica, extras din Salvia officinalis, prin distilarea cu aburi. Are un miros caracteristic, foarte puternic si iute. Mai exista zeci de alte specii de salvie, dar doar una singura mai este indicata in aromaterapie, pe langa Salvia officinalis. Denumirea ei botanica este Salvia sclarea, si este recunoscuta drept „iarba Sfantului Ion” sau „ Serlai”.

 

Uleiurile estentiale extrase din aceste doua tipuri de salvie contin proprietati asemanatoare, dar din cauza compusilor lor chimici, se considera un ulei mult mai bland cel extras din „iarba Sf. Ion”.

 

Referitor la compusii chimici ai uleiului de salvie, trebuie sa stiti ca, desi are nenumarate beneficii pentru sanatate, consumat in doze mari, pe timp indelungat,uleiul de salvie poate crea probleme serioase.

 

Uleiul de salvie contine un procent de tuiona destul de ridicat (chiar mai ridicat decat uleiul de pelin alb, din care se face absintul). Acest procent se ridica undeva la 50%, desi acesta poate diferi mult din cauza unor factori precum recolta, conditiile de crestere, momentul cultivarii si metoda extragerii uleiului. Tuiona este un compus toxic.

 

Care sunt pericolele consumului excesiv de ulei esential de salvie?

 

De ce este important sa stiti ce contine salvia? Pentru ca, in necunostinta de cauza, prea multa salvie in organism sau pe piele poate cauza afectiuni ale sistemului nervos. Mai exact, poate cauza convulsii, atacuri de apoplexie sau chiar insuficienta renala sau hepatica.

 

Toate aceste efecte secundare se datoreaza continutului ridicat de tuiona. Uleiul de salvie mai contine si camfor, 1, 8 -cineol, borneol si linalool, dar si vitamina K. Consumat in cantitati moderate si respectarea dozei recomandate de un medic sau specialist, in general uleiul de salvie nu reprezinta un pericol. Exista si cateva exceptii pe care le voi detalia mai jos.

 

Beneficiile uleiului de salvie sunt foarte multe. De aceea, incepand cu romanii si continuand cu italienii si francezii, uleiul de salvie (sau salvia in sine) a fost totdeauna pretuit si laudat.

 

Datorita faptului ca are proprietati antimicrobiene, este antiseptic, tonic si digestiv, uleiul de salvie poate fi folosit pentru:

 

  • A trata afectiuni respiratorii si afectiuni ale tractului digestiv. Uleiul de salvie poate ajuta la ameliorarea constipatiei, a gazelor si a crampelor stomacale.
  • A ajuta gatul si gingiile sa se refaca mai repede, dupa anumite infectii.
  • O stare de bine si relaxare in perioade stresante sau deprimante.
  • A ajuta si in problemele menstruale sau de menopauza. O baie cu cateva picaturi de ulei de salvie poate face minuni.
  • A scapa de matreata si de acnee.
  • A detoxifia sangele si pielea.
  • A controla transpiratia.
  • A parfuma cosmeticele.

 

Uleiul esential de salvie poate fi folosit in aromaterapie fara probleme atata timp cat se respecta niste masuri de precautie de baza.

 

Acele masuri sunt: diluarea uleiului esential intr-un ulei vegetal (masline, cocos etc.), respectarea dozei recomandate, nefolosirea uleiului de salvie pe piele pentru o perioada mai lunga de o saptamana, si nefolosirea lui de catre persoane cu alergii, sensibile, epileptice, copii si femei insarcinate sau care alapteaza.

 

Dupa cum vedeti, datorita multiplelor sale beneficii, uleiul de salvie chiar isi poate face loc in caminul vostru. Folositi-l cu incredere, dar in acelasi timp informati-va bine inainte si cereti intotdeauna sfatul medicului atunci cand doriti sa-l luati pe cale orala.

 

Ati folosit vreodata ulei esential de salvie? Sau poate ceai de salvie? Cum vi s-a parut?

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *