Cum sa-ti faci propriul sapun cosmetic

Cum sa-ti faci propriul sapun cosmetic in 5 pasi simpli

La inceput, fenicienii faceau sapun din grasime animala si cenusa. Apoi, romanii au fost cei care au dezvoltat si imbunatatit procesul de creare a sapunului. De-a lungul istoriei, sapunul a jucat un rol foarte important, nu numai in sanatatea si igiena oamenilor dar si in economia tarilor. Spre exemplu, in Anglia medievala (timp de vreo zece decenii), sapunul era impozitat iar fabricarea lui in afara orelor de lucru era considerata ilegala.

 

Astazi, mai oricine isi poate face propriul sapun acasa. Exista numeroase metode de a face un sapun si a-l transforma in adevarate opere de arta. Mai exact, exista 4 metode prin care se pot realiza sapunuri. Cele mai simple sunt metoda topirii si a turnarii in matrite, si metoda re-folosirii sapunurilor deja facute.

 

Metoda topirii si a turnarii implica topirea oricarei baze de sapun, fie ea cumparata sau facuta in casa. Cea a re-folosirii sapunurilor deja facute presupune ruperea lor in bucati foarte mici sau date pe razatoare si apoi topite. Se adauga apoi alte ingrediente precum: uleiuri esentiale, piureuri de fructe (avocado, banane etc.), plante, vitamine etc.

 

Celelalte doua metode de realizare a sapunului sunt cea rece si cea calda, care sunt ceva mai complicate. Cea calda deriva si ea din metoda rece, pe care o voi detalia imediat.

 

Sapunul este rezultatul procesului de saponificare. Saponificarea este o reactie chimica intre o baza si un acid. In cazul nostru, baza este soda caustica iar acidul este grasimea folosita (unturi si uleiuri vegetale sau grasime animala).

 

Soda caustica trebuie sa fie dizolvata in apa distilata inainte de a fi folosita in crearea sapunului. Cand soda dizolvata in apa intra in contact cu acizii grasi ai uleiurilor sau grasimii, rezulta sapunul si glicerina. Aceasta din urma este o substanta foarte apreciata in industria cosmetica datorita proprietatilor sale remarcabile de a hrani si hidrata pielea.

 

Procesul de saponificare incepe o data cu turnarea sodei caustice peste uleiuri sau grasime, si se incheie, in cazul in care a fost folosit procedeul de obtinere a sapunului la rece, in cel mult doua saptamani. La finalul acestei perioade, sapunul nu va mai avea nici pic de soda sau apa in el si va putea fi folosit. Metoda de realizare a sapunului la cald presupune fierberea emulsiei pentru cateva ore, dupa care procesul de saponificare se incheie. In 2 zile sapunul poate fi folosit.

 

Cum sa-ti faci propriul sapun cosmetic

 

Procedeul de obtinere a sapunului la rece presupune:

 

1/ Cantarirea si respectarea exacta a cantitatilor ingredientelor si pregatirea sodei caustice.

 

Se dizolva soda caustica in apa distilata turnand cate putin din soda peste apa (niciodata invers!) si amestecati in continuu. Fie faceti aceasta operatiune afara din casa sau intr-un loc foarte bine ventilat. Protejati-va fata si mainile si tineti niste otet la indemana in cazul in care soda intra in contact cu pielea. Otetul va neutraliza efectele sodei pe piele.

 

2/ Pregatiti uleiurile si (sau) grasimea si amestecati cu soda.

 

Topiti si omogenizati grasimea si apoi turnati soda caustica peste ele. Amestecati foarte bine mixtura pana obtineti o emulsie. Emulsia rezulta atunci cand apa si uleiul s-au amestecat intre ele datorita sodei. Textura rezultata va fi o pasta foarte lichida.

 

3/ Acum puteti sa adaugati colorantii, uleiurile esentiale, plantele, vitaminele etc.

 

Tineti minte insa ca uleiurile esentiale se evapora repede la temperaturi mari, iar procesul de saponificare implica temperaturi ridicate chiar daca nu se foloseste nici o sursa de caldura. Soda insasi creaza un mediu fierbinte. Adaugati uleiuri cu note de baza (patchouli, vanilie etc.) si folositi uleiuri macerate pentru un miros aparte. La fel, puteti folosi unturi vegetale care sa dea sapunului miros caracteristic. Spre exemplu untul de cacao sau de mango.

 

Uleiurile alese pentru sapun vor influenta enorm sapunul rezultat. Datorita faptului ca acizii grasi sunt diferiti din punct de vedere molecular, la fel vor fi si reactiile chimice. De aceea e important sa cunoasteti proprietatile fiecarui ulei, unt sau grasime folosite si tipul acizilor grasi care ii compun.

 

Spre exemplu, uleiul de Avocado contine acid oleic 45 – 70%. Acidul oleic va face sapunul extra gras, cu foarte putin clabuc. Acidul lauric si cel miristic (din uleiul de cocos) vor face un sapun tare, cu clabuc bogat si pufos. Acidul ricinoleic (uleiul de ricin) va crea un sapun mai moale, si cu un clabuc bogat.

 

4/ Turnati emulsia de sapun in matrite si acoperiti cu folie alimentara pentru a ajuta procesul de saponificare sa se incheie mai repede.

 

5/ Taiati sapunul si lasati-l la maturat pentru 2 saptamani.

Caldura emanata de reactia chimica dintre soda si acizii grasi va dura undeva la 2 saptamani (maturarea), dar puteti scoate sapunul din matrite dupa 48 de ore si taia in formele dorite. Lasati apoi saponificarea (maturarea) sa se incheie inainte de a folosi sapunul.

 

Cum sa-ti faci propriul sapun cosmetic

 

La o prima vedere poate parea destul de complicat sa-ti faci singur sapunul, dar avantajul este ca-l poti face exact asa cum vrei daca-ti cunosti bine ingredientele. O data ce ti-ai pus la punct o baza de sapun buna, poti incepe sa experimentezi cu tot felul de modele si sabloane. Sapunurile artizanale sunt o adevarata incantare si pot fi niste cadouri cu adevarat originale.

 

Ati incercta vreodata sa va faceti sapun? Daca da, ce uleiuri sau grasimi ati folosit si cum a decurs procesul?

 

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *