Ulei esential de Coada-Soricelului

Folosirea uleiului esential de Coada-Soricelului pentru leziunile pielii

Coada-soricelului este o planta ce creste si la noi in tara din abundenta. Poate ca sunteti deja familiari cu ea datorita ceaiului recomandat pentru tot felul de afectiuni. Stiati ca aceasta planta este veche „de cand lumea”? Mai exact, coada-soricelului a fost descoperita in mormantul unui om primitiv (Neanderthal), descoperit in Irak, si s-a constatat ca zacea acolo de vreo 60,000 de ani! Din fericire, in ziua de azi, ne putem bucura de beneficiile terapeutice ale acestei plante sub forma uleiului esential de Coada-Soricelului.

 

Este foarte simplu de folosit si am sa va spun si cum, dupa ce intelegem mai intai ce anume face atat de special acest ulei esential. Apoi am sa va povestesc despre beneficiile pe care le aduce pielii si cum anume se poate folosi pentru a ameliora si imbunatati aspectul mai multor tipuri de leziuni ale pielii. Aceste leziuni pot fi eczeme, acnee chistica, rani proaspete, si asa mai departe.

 

 

Uleiul de Coada-Soricelului si compozitia sa

 

O planta atat de raspandita in lume, si-a cunoscut apogeul in timpul Imperiului Roman si si-a castigat foarte multe denumiri, inclusiv cea de „achilleos” (greaca). Aceasta din urma i-a fost data de Plinius cel Batran, dupa faimosul Ahile, care si-a tratat soldatii si pe el insusi cu coada-soricelului pentru a opri sangerarea ranilor de pe campul de lupta.

 

Planta mai este cunoscuta si ca „o mie de frunze”, „iarba tamplarului”, „sageata verde”, „iarba Sfantului Ion”, „spranceana zeitei Venus”, si herba militaris printre altele. Uleiul esential se extrage prin distilarea cu aburi din florile plantei, cunoscuta stiintific ca Achillea millefolium, si are o culoare albastra datorita concentratie de chamazulene.

 

Ulei esential de Coada-Soricelului

 

Dar, in functie de tipul exact de planta folosit, uleiul mai potae avea si culoare verzulie sau poate fi chiar incolor. Exista in jur de 150 de specii de Achillea dar doar o alta specie de planta este aproape identica cu varietatea millefolium, si anume Achillea lanulosa, care creste in America de Nord.

 

Ceea ce face uleiul esential de Coada-Soricelului eficace in tratarea sau ameliorarea leziunilor pielii sunt proprietatile sale antiinflamatorii, analgezice si calmante. Este si un bun dezinfectant, dar si antialergic, si mai contine si un nivel ridicat de antioxidanti.

 

Toate aceste beneficii le primeste de la compusii chimici pe care-i contine. Germacrene, sabinene, beta-cariofilene si  chamazulene, dar si urme de pinene, linalol si borneol. Toate acestea se regasesc in compozitia chimica unica a uleiului esential de Coada-Soricelului. Dar aceasta poate sa si varieze in functie de conditiile climatice, solul si recoltarea plantelor.

 

 

Cum se foloseste uleiul de Coada-Soricelului

 

Acest ulei se poate difuza in candele sau difuzoare speciale de uleiuri esentiale, sau se poate inhala prin diverse alte metode. Cititi si acest articol pentru a afla cateva metode creative de difuzare/inhalare a uleiurilor esentiale.

 

La fel de bine se mai poate amesteca cu saruri de baie, lapte sau miere si adauga in apa de baie. Puteti citi mai multe despre beneficiile balneoterpiei cu vapori aromatici, facuta acasa. Puteti sa faceti si bai de sezut sau bai de aburi pentru ten cu cateva picaturi de ulei esential de Coada-Soricelului.

 

Dar cea mai importanta si mai simplu de folosit metoda este cea a aplicatiilor locale. Uleiul esential se poate dilua cu uleiuri vegetale pure si de calitate. Doza recomandata este intotdeauna sub 10% din totalul de ulei vegetal folosit.

 

Cea mai sigura metoda este incorporarea dozelor cat mai mici, incepand cu 3 – 6 picaturi per 30 ml ulei vegetal, si crescand usor concentratia, in timp.

 

Ulei esential de Coada-Soricelului
Coada-Soricelului galbena (specie diferita)

 

Cateva cuvinte de siguranta

 

  • Incercati sa-l folositi intotdeauna diluat cu ulei vegetal (sau lapte, saruri de baie sau miere) si sa-l testati pe o portiune mica de piele pentru a va asigura ca nu sunteti alergici.
  • Nu e recomandata folosirea dozelor mari din acest ulei la femeile insarcinate deoarece poate cauza avortul. Femeile care alapteaza trebuie si ele sa-l evite, mai ales daca nu au aprobarea medicului.
  • La copii, puteti doar sa-l difuzati pentru perioade scurte de timp si in cantitati moderate dar nu se poate folosi pe piele pana la varsta de 6 ani.
  • Incercati sa nu atingeti ochii, nasul, gura si urechile cu acest ulei, mai ales nediluat.
  • Evitati uleiul de Coada-Soricelului daca sunteti alergici la camfor si nu-l folositi pe perioade lungi de timp (o saptamana in continuu).

 

 

Tipuri de leziuni ale pielii care pot fi ameliorate (plus idei de blenduri cosmetice)

 

Cele mai des intalnite afectiuni sau leziuni ale pielii se refera la ranile mai mult sau mai putin superficiale, sangerande, la eczema, eruptii cutanate, rozacea si acnea chistica. Dar tot in aceasta categorie pot intra si sangerarile gingivale si de ce nu, si hiperpigmentatia.

 

Blendul 1

Amestecati:

  • 30 ml de ulei vegetal
  • 6 picaturi de ulei esential de Coada-Soricelului
  • Cate 3 picaturi de ulei esential de Lavanda si Tamaie
  • 2 picaturi de Mirt Lamaios

 

Uleiul vegetal folosit trebuie sa corespunda tipului si nevoilor tenului fiecaruia. Puteti afla mai multe despre folosirea uleiurilor vegetale pentru fiecare tip de ten. Amestecati toate ingredientele si agitati bine inainte de fiecare aplicare.

 

Aplicati direct pe pielea afectata si masati usor, cu miscari circulare catre exterior. Acest blend poate sa ajute la imbunatatirea si regenerarea epidermei afectata de iritatii, eczeme, rozacea si acnee.

 

Ulei esential de Coada-Soricelului

 

Blendul 2

Amestecati:

  • 30 ml de ulei vegetal de Tamanu
  • 15 picaturi de Coada-Soricelului
  • 10 picaturi de Helichrysum (Imortele)

 

Acest blend este numai potrivit pentru a calma ranile adanci si a le ajuta sa prinda crusta mai repede. Deasemenea, toate uleiurile au putere cicatrizanata si circulatoare foarte buna. Cititi mai multe despre ameliorarea aspectului cicatricilor (vechi sau noi) cu ajutorul uleiurilor esentiale.

 

Pentru sangerarile gingivale, puteti amesteca intr-o lingura de ulei de Cocos sau Masline, cate 2 picaturi de ulei esential de Coada-Soricelului  si Manuka, sau Rozmarin. Turnati o cantitate moderata pe varful degetelor curate si masati gingiile, de 2, 3 ori pe zi pana la ameliorare si o data pe zi dup-aceea, pentru inca putin timp.

 

Daca va intereseaza imbunatatirea aspectului rosetii pielii si a hiperpigmentatiei, atunci va invit sa cititi acest articol despre proprietatile uleiului esential de Chimion.

 

Ati folosit vreodata ceaiul sau chiar uleiul esential de Coada-Soricelului pentru astfel de scopuri? Si daca da, care au fost rezultatele? Va invit sa folositi sectiunea de comentarii din josul paginii pentru a-mi pune intrebari sau a va impartasi experientele aromaterapeutice.

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *