Ulei esential de Isop

Folositi uleiul esential de Isop pentru un ten ferm si o piele elastica

Pielea matura este pielea care, cu trecerea timpului, incepe sa-si mai piarda din elasticitate si fermitate. Chiar daca este inevitabil procesul imbatranirii, acesta poate fi totusi intarziat cu multi ani atunci cand exista o rutina de ingrijire a pielii specifica fiecarui tip de piele. Cu cat sunt cunoscute mai bine nevoile tipului vostru de piele, cu atat mai bine o puteti proteja si ajuta sa se mentina hidratata si ferma pentru o perioada mai lunga de timp. Uleiul esential de Isop este unul din ingredientele active care pot ajuta orice tip de ten, dar in special pe cel matur.

 

Are proprietati cicatrizante si uniformizante iar textura pielii se poate imbunatati dupa cateva aplicatii. Poate sa imbunateasca microcirculatia, ajutand tesutul sa se regenereze mai bine sa sa-i furnizeze oxigenul si nutrientii de care are nevoie. Poate ajuta si cu probleme precum acneea sau eczema. Dar veti afla toate acestea si mai mult din prima parte a articolului. Acolo am sa va spun mai multe despre ulei si cum actioneaza el, ca sa puteti apoi stii la ce sa va asteptati.

 

In a doua parte a articolului, veti descoperi cateva sfaturi practice de ingrijire a tenului matur cu ulei esential de Isop. Si daca doriti sa-l si testati, veti gasi si cateva idei de blenduri cosmetice foarte simplu de facut acasa, din ingrediente naturale precum uleiuri vegetale, vitamine si uleiuri esentiale.

 

 

Despre uleiul esential de Isop (compozitie chimica si beneficii)

 

Pentru o informare completa asupra acestui ulei esential e necesar sa stim cate ceva si despre planta in sine, cum se obtine uleiul si ce substante il fac atat de deosebit. Dupa aceea va fi mult mai usor sa intelegeti cum functioneaza la nivelul pielii si de ce anume este recomandat in tratamentul anti-aging (anti-imbatranire) a tenului matur sau ca mijloc de preventie aplicat tenului mai tanar.

 

Acest ulei esential este potrivit pentru toate tipurile de ten de fapt, dar beneficiile sale majore sunt mult mai indicate tenului tern, cu riduri sau pete pigmentare si chiar probleme precum acneea.

 

Uleiul esential de Isop se extrage prin distilarea cu aburi din florile si funzele plantei de Hyssopus officinalis var. monatana (sau decumbens).

 

Ulei esential de Isop

 

De ce este important acest nume botanic (latin)? El trebuie sa se regaseasca pe sticluta produsului dar si in descrierea data de producator pe pagina acestuia de internet. Numele botanic al unei plante este unic. Sunt sute de mii de specii de plante, foarte multe facand parte din aceleasi familii, iar acest nume este singurul prin care se deosebesc intre ele.

 

Spre exemplu, exista mai multe tipuri de lavanda, mai multe de rozmarin, de menta, si asa mai departe. Fiecare specie are proprietati, caracteristici si compozitie chimica diferite, asa ca daca doriti efectele descrise in acest articol, doar Hyssopus officinalis var. montana vi le poate furniza.

 

Planta de isop creste ca o tufa de marime medie in toata zona mediteraneana, in Orientul Mijlociu dar si in zonele de pe langa Marea Caspica. Isopul, sau „planta sfanta” creste si in Romania, in zonele de deal si ses. Numele ii vine din limba ebraica, de la „ezob” care inseamna „planta parfumata”.

 

Trebuie neaparat sa stiti ca exista 2 tipuri de ulei de Isop. Unul este cel descris in acest articol si poate fi recunoscut dupa varietatea speciei (var. decumbens sau montana), iar celalalt poarta numele de Hyssopus officinalis simplu.

 

Acesta din urma este toxic si poate duce chiar la pierderea sarcinii. In Franta, acest ulei toxic se vinde doar pe baza prescriptiei medicale, deoarece au fost inregistrate si cateva cazuri de deces datorita inghitirii unor doze mari.

 

 

Compozitia chimica a uleiului esential de Isop

 

In functie de clima, sol, recolta si metoda de extractie folosite, compozitia chimica a uleiurilor esentiale poate varia destul de mult. Cu toate acestea, uleiurile din acelasi tip de planta pot varia doar in concentratia din fiecare molecula regasita in compozitia sa.

 

Spre exemplu, uleiul de Isop contine substante precum acetat de mirtenil, eucaliptol, pinocamfon, camfen, pinene, acid ursolic, geraniol, borneol si flavonoizi. Fiecare dintre acesti compusi se pot regasi in procentaje diferite in fiecare ulei de Isop extras. Un exemplu clar ar fi ca intr-un ulei de Isop se poate regasi 50% acetat de mirtenil, in timp ce in alt ulei, din alta zona, acetatul se va regasi doar in proportie de 30%.

 

Toti acesti compusi chimici lucreaza in sinergie si ii dau uleiului o putere antioxidanta destul de mare. Dar ii dau si proprietati antimicrobiene, antiinflamatoare, sedative, hranitoare si regeneratoare la nivel celular. Cu alte cuvinte, pot mentine pielea ferma si elastica.

 

 

Cuvinte de siguranta:

 

Ca orice ulei esential, si cel de Isop este unul foarte concentrat, si deci vine cu o serie de precautii pentru a il putea folosi in siguranta. Iata care sunt:

 

  • Pentru aplicatiile locale, uleiul trebuie intotdeauna folosit diluat si testat de reactii alergice pe o portiune mica de piele mai intai, inainte de a-l aplica pe suprafete mari. Asteptati cateva ore sa vedeti daca exista vreo reactie.
  • Nu luati uleiul de Isop pe cale orala, mai ales fara aprobarea unui medic.
  • Acest ulei esential poate provoca atacuri de apoplexie sau convulsii. Daca suferiti de asa ceva este bine sa intrebati medicul mai intai.
  • Evitati folosirea lui pe copii si oameni in varsta, sau daca sunteti insarcinata, sau alaptati. E necesara aprobarea medicului pentru oricare din cazurile enumerate.

 

 

Sfaturi practice pentru folosirea lui in ingrijirea pielii mature (plus retete)

 

Cea mai sigura si benefica metoda este diluarea uleiului esential de Isop intr-un ulei vegetal de calitate si potrivit tipului vostru de ten. In general, pentru blendurile cosmetice pentru ingrijirea tenului se amesteca intre 3 si 12 picaturi de ulei esential in 30 ml de ulei vegetal.

 

Uleiul are proprietati astringente, antioxidante, detoxifiante si anti-imbatranire, dar si antiinflamatoare si dezinfectante in acelasi timp. Toate acestea il fac ideal in ingrijirea fetei in intr-un mod natural si non-invaziv.

 

Iata o reteta de serum concentrat pentru ten pe timp de noapte.

 

Amestecati:

  • 7 picaturi de Isop.
  • 5 picaturi de Trandafir.
  • 4 picaturi de Lemn de Santal
  • 4 picaturi de Ghimbir
  • 30 ml de ulei vegetal (Argan, Jojoba, Macadamia, etc)

 

Agitati bine recipientul inainte de a aplica blendul pe tenul si decolteul curate. Masati o cantitate moderata si incalzita putin in prealabil (in palme).

 

Blendul va ajuta la micsorarea porilor, hidratarea profunda a pielii, umplerea ridurilor, protejarea impotriva bacteriilor si regenerarea tesutului. Aplicati seara cu 30 – 60 minute inainte de culcare. Incercati sa variati blendurile pentru a evita obisnuirea pielii cu ingredientele folosite.

 

Ulei esential de Isop
Floarea de Isop este foarte parfumata si atrage multe albine.

 

Sfat practic 1:

Infuzati niste ceai de Isop si spalati-va fata cu el in fiecare dimineata pentru a reda luminozitatea tenului si a pune in miscare circulatia. Puteti sa adaugati si cateva picaturi de ulei esential de Isop in ceai si astfel sa beneficiati de un efect mai puternic.

 

Sfat practic 2:

Puteti adauga uleiul si in cremele si lotiunile voastre obisnuite si sa le folositi ca si pana atunci.

 

Sfat practic 3:

Incercati sa nu exfoliati tenul foarte des deoarece ii puteti slabi bariera defensiva si sa o expuneti bacteriilor. Astfel puteti sa va treziti cu acnee sau eczeme, sau tot felul de iritatii.

 

Sfat practic 4:

Consumati antioxidanti (minerale si vitamine) fie din surse naturale, fie ca si suplimente alimentare, fie amandoua pentru a intarzia imbatranirea intrinseca (interna) a tesutului.

 

Sfat practic 5:

Aplicati uleiuri hidratante si dimineata si seara. Seara e loc de serumuri concentrate, pe cand ziua merg si cele cu textura mai usoara.

 

In concluzie, uleiul esential de Isop este un ulei numai bun ca si ingredient activ in ingrijirea tenului matur si prevenirea imbatranirii premature a oricarui tip de ten.

 

Incorporati-l in toate lotiunile de ingrjire a pielii daca vreti, nu va face decat bine! Si aveti grija sa cumparati varietatea decumbens sau montana, care sunt una si aceeasi, desi una din ele este o denumire mai veche a uleiului.

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *