Ulei esential de Cistus

Motive pentru a folosi uleiul esential de Cistus in ingrijirea pielii mature

O planta ce creste peste tot in regiunea mediteraneana, dar nu numai, cistus reuseste sa aduca ritualurilor de ingrijire si infrumusetare a pielii o multime de beneficii. Uleiul esential de Cistus se remarca indeosebi pentru efectele sale antioxidante, antiinflamatorii si antibacteriene.

 

Toate acestea sunt o trasatura importanta a celor mai potente ingrediente anti-imbatranire, dar uleiul mai poate fi folosit si pentru tratarea acneei sau a cicatricilor.

 

In acest articol veti afla ce este acest ulei, ce-l face atat de special si cum se foloseste in cosmetica.La fel, veti mai descoperi si cateva idei de intrebuintari si amestecuri cosmetice simple, pe baza de uleiuri vegetale naturale.

 

 

Ce este uleiul esential de Cistus?

 

Aceasta planta, asa cum va ziceam, creste in special in zona mediteraneana, in tari precum Franta, Corsica, Grecia, Spania dar si in Maroc si Algeria. Cistus infloreste vara, in acelasi timp cu lavanda si rozmarinul. Exista undeva la 20 de specii de cistus, dar nu toate sunt folosite pentru extractia uleiurilor esentiale.

 

Uleiul de Cistus despre care va vorbesc eu in acest articol, mai este denumit si ulei de Labdanum sau trandafir stancos, si este extras din florile albe de Cistus ladaniferus. Mai exista si flori de cistus violet, ca cea din poza articolului. Aveti grija sa va uitati bine de acest nume botanic pe eticheta produsului sau detaliile comerciantului pentru a cumpara uleiul care trebuie.

 

De ce conteaza acest lucru? Pentru ca fiecare specie de planta, si deci si uleiul acesteia vor avea o compozitie chimica diferita, ceea ce influenteaza felul cum actioneaza uleiul respectiv si efectele sale. Oricum, aceeasi specie care creste in Grecia spre exemplu, va avea si ea un profil chimic diferit fata de cea care creste in Maroc sau in alta parte. Important e, ca fiind aceeasi specie, compusii chimici vor fi aceiasi desi in proportiii diferite. Clima si solul contribuie mult la profilul chimic al unui ulei esential.

 

Uleiul de Cistus ladaniferus este destul de vascos si are o culoare galben spre portocaliu. Mirosul sau este unul ierbaceu cu note rasinoase amestecate cu miere. Poate ca nu e tocmai pe gustul vostru acest parfum, dar cu siguranta efectele sale vor fi.

 

Exista si absolut de Cistus, care nu este recomandat in Aromaterapie sau ingrijirea pielii deoarece poate contine urme de solventi, ramasi dupa extractia din rasina de labdanum. Pe cand, metoda distilarii cu aburi este 100% sigura, rezultand din aceasta numai uleiuri esentiale pure.

 

Cistus ladaniferus este extras cu ajutorul aburilor din frunzele si florile plantei. E nevoie de circa 20 de kilograme de material pentru a obtine un singur litru de ulei esential. Cu alte cuvinte, esenta este foarte concentrata si nu trebuie sa folositi decat o cantitate foarte mica pentru beneficii mari.

 

Ulei esential de Cistus
Cistus ladaniferus

 

Compozitia Chimica

 

Uleiul de Cistus contine molecule exrem de active, dar si volatile precum:

  • Pinene.
  • Camfene.
  • Acetat de bornil.
  • Viridiflorol.

 

Toate acestea lucreaza in singerie pentru a ne furniza toate beneficiile si concentratia lor. Datorita lor, uleiul are proprietati antiseptice, antimicrobiene si antibacteriene. Mai are si efecte analgezice sau usor sedative. Este si calmant si antiinflamator, ceea ce-l face ideal pentru aplicatiile pe pielea ranita. Cistus este si astringent, ceea ce ajuta la refermizarea si tonificarea pielii.

 

Pe langa toate acestea, esenta de Cistus poate ajuta mintea si organismul sa se relaxeze si sa-i calmeze spasmele digestive sau afectiunile sistemului nervos. Cu alte cuvinte, nu strica sa inhalati o picatura doua din acest ulei zilnic. Si mai bine merge amestecat cu un ulei citric si difuzat intr-o candela sau difuzor de uleiuri esentiale.

 

 

De ce este recomandat in ingrijirea pielii mature?

 

Pielea matura este un tip de piele lipsit de hidratare si elasticitate, cu pete si riduri. Acest lucru se poate remedia intr-un timp foarte scurt, daca se folosesc uleiuri pure, potrivite tipului vostru de ten si conform cu problemele vizate. Unele uleiuri sunt mai bune la anumite lucruri decat altele.

 

E important sa va cunoasteti tipul de piele pentru a-i da exact ceea ce are nevoie. Va sfatuiesc sa cititi articolul de pe linkul de la inceputul paragrafului pentru a afla mai multe despre tipurile de piele si uleiurile vegetale potrivite fiecaruia.

 

Uleiul esential de Cistus contine si antioxidanti, ceea ce ajuta enorm la remedierea daunelor facute de radicalii liberi (razele UV). Este si hidratant si hranitor totodata, ceea ce ajuta la restabilirea barierei protectoare a pielii. Proprietatile antiinflamatorii si antibacteriene pot ajuta impotriva acneei.

 

Este recomandata amestecarea (diluarea) uleiului esential intr-un ulei vegetal. Acesta din urma are rolul de a furniza pielii acizii grasi esentiali, de care aceasta are nevoie pentru a se mentine hidratata, ferma si elastica.

 

 

Cum se foloseste uleiul de Cistus

 

Cel mai simplu de folosit este in amestecuri cosmetice simple si aplicate pe piele. Doza recomandata pentru retetele de ingrijire a tenului este de 6 – 12 picaturi de ulei esential in 30 ml de ulei vegetal. Trebuie sa agitati bine recipientul inainte de folosire. Uleiul de Cistus merge amestecat cu alte uleiuri esentiale cu efecte puternice anti-imbatranire: Patchouli, Trandafir, Tamaie, Neroli si Imortele.

 

Pentru retetele de ingrijire a corpului, se pot adauga in 30 de ml de ulei vegetal pana la 30 de picaturi de ulei esential. Dozele mai mari pot irita pielea fiind mult prea puternice.

 

Mai puteti difuza uleiul de Cistus, si gasiti aici mai multe idei necostisitoare despre cum se difuzeaza uleiurile esentiale.

 

La fel de bine, il puteti dilua cu sare de baie si amesteca in apa de baie fierbinte, pentru relaxare totala, imbunatatire a sistemului respirator si purificare a pielii.

 

Ulei esential de Cistus
Trandafir stancos, cistus violet

 

Idei de intrebuintari ale esentei aromatice de Cistus ladaniferus

 

Tenul matur poate sa sufere de:

  • Acnee.
  • Reactivitate si iritatii.
  • Sensibilitate.
  • Riduri.
  • Pete depigmentare.
  • Lipsa elasticitatii.

 

  1. Acneea, din pacate, se poate intalni si la pielea matura, si de multe ori poate fi cauzata de dezechilibre hormonale, ceea ce este normal dupa o anumita varsta. Dar, chiar si asa, folosirea in mod regulat a uleiurilor potrivite tipului de piele, va putea in timp sa va schimbe complet textura tenului si sa imbunatateasca si aspectul acneei, daca aceasta e mai pronuntata.

 

Amestecati ulei esential de Cistus, Lamaie si Lavanda (cate 4 picaturi) in 30 de ml de ulei vegetal de Macadamia, Struguri sau Pepene si aplicati in fiecare seara, pe fata curata. Alternati zilele de tratament intre acest blend si un serum concentrat anti-imbatranire.

 

  1. Ridurile, petele si lipsa elasticitatii se pot remedia destul de mult daca aplicati un blend facut chiar de voi insiva.

 

Reteta de serum anti-imbatranire:

Amestecati cate o lingurita de ulei de Camelia, Crin alb si Germeni de grau, cu cate  4 picaturi de ulei esential de Neroli, Cistus si Trandafir. Mai puteti adauga Imortele si/sau Tamaie pentru tenurile mature,  usor reactive.

 

Ca si regula generala de siguranta, trebuie sa testati intotdeauna un ulei esential pe o portiune de piele pentru reactii alergice. Tineti cont ca este foarte concentrat si folositi-l doar diluat. In cazul sarcinii, alaptarii sau varstei inaintate, consultati un medic inainte. La fel si pentru copiii sub 8 ani.

 

Uleiul esential de Cistus, dupa cum ati observat, este unul foarte potent si benefic tenului matur. Voua cum va place acest ulei? Il veti folosi cu urmatoarea ocazie?

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *