Lumanari din ceara de soia cu uleiuri esentiale

Realizarea lumanarilor din ceara de soia si beneficiile acestora

Realizarea lumanarilor acasa e din ce in ce mai populara, si pe langa faptul ca sunt si foarte usor de facut, procesul in sine e foarte relaxant. Deasemenea, facandu-le tu insuti poti controla exact cum vor arata lumanarile, de la culoare si forma la parfum.

 

Cele mai bune lumanari din ceara de soia sunt cele care sunt parfumate cu uleiuri esentiale. Acestea din urma au proprietati binefacatoare organismului, mintii si mediului inconjurator. Ele pot energiza sau calma, dupa caz si tip de ulei esential sau pot purifica aerul in care sunt difuzate. Folosirea uleiurilor esentiale in lumanari este tot o metoda de a le difuza si de a beneficia de proprietatile lor.

 

Ceara de soia se obtine din hidrogenarea uleiului vegetal obtinut prin presarea la rece a boabelor de soia. Procesul de hidrogenare transforma acizii grasi nesaturati ai uleiului de soia in acizi grasi saturati. Acestia din urma reprezinta ceara de soia, care este solida la temperatura camerei.

 

Uleiul de Cocos este si el solid la temperatura camerei (sub 24 grade) tot din cauza acizilor grasi saturati pe care ii contine. Uleiul de Cocos nu poate fi considerat ceara deoarece se topeste la peste 24 de grade, iar ceara de soia se topeste la peste 50 de grade Celsius.

 

Ceara de soia este ceara ideala pentru oricine doreste sa-si faca propriile lumanari acasa.

 

  • Are un punct de topire foarte scazut, ceea ce o face usor de topit si in cuptorul cu microunde. Se poate folosi ca atare, sau se poate amesteca cu alte tipuri de ceara sau unturi vegetale.

 

  • Lumanarile de soia sunt o foarte buna alternativa a celor din comert care folosesc parafina. Cum parafina este extrasa din petrol, aceasta poate degaja un fum toxic in incaperi si dauna sanatatii.

 

  • Ceara de soia se spala usor cu apa calda si sapun.

 

  • Ceara de soia capteaza foarte bine parfumul uleiurilor esentiale. Dar atentie! Ceara de soia nu este facuta sa suporte prea mult parfum, asa ca atunci cand se folosesc uleiuri esentiale, parfumul lumanarilor va fi unul mai subtil si usor, comparativ cu folosirea esentelor parfumate sintetice.

 

Lumanari din ceara de soia cu uleiuri esentiale
Boabe de soia

 

Din pacate, asa cum fiecare lucru are parti bune si parti rele, ceara de soia are si ea cateva parti negative:

 

  • Este mai scumpa decat ceara de parafina sau cea de palmier.

 

  • Umiditatea sau temperatura pot afecta proprietatile cerii de soia. Aceasta se poate dilata sau micsora. Daca se incetinesc procesele de racire si solidificare a lumanarii in faza ei finala (se acopera cu un prosop lumanarile) atunci se poate minimiza si rata de miscorare a cerii.

 

  • Din cauza ca poate fi amestecata foarte usor cu alte ceruri, acest lucru poate fi un dezavantaj atunci cand lumanarile din comert nu mentioneaza lucrul acesta pe eticheta.

 

Aflati cum se fac lumanarile acasa in cativa pasi simpli. Apoi continuati sa cititi despre cum se folosesc uleiurile esentiale in siguranta cand vine vorba de lucrul cu ceara topita.

 

Ceara de soia se topeste la peste 50 de grade Celsius. Intre 60 si 80 de grade este temperatura optima pentru topirea cerii, in general. Ceara este o substanta foarte inflamabila si daca se depaseste temperatura optima, atunci aceasta va lua foc. Asa ca lucrati cu foarte mare atentie si tineti un termometru de laborator aproape.

 

In mod normal se adauga 10 picaturi de ulei esential la fiecare 30 de ml de ceara lichida pentru un parfum perceptibil. Bineinteles, puteti sa adaugati si mai mult sau chiar mai putin dupa ce ati facut macar o lumanare dupa specificatiile generale.

 

Uleiurile esentiale sunt substante volatile si inflamabile. E important sa le adaugati in ceara atunci cand temperatura nu e nici prea mare, nici prea mica. Daca temperatura cerii e prea ridicata, uleiurile se vor evapora iar lumanarea isi va pierde parfumul.

 

Cum va dati seama de momentul potrivit de adaugare a uleiurilor esentiale in ceara topita? Simplu. Prin cunoasterea punctului de aprindere a fiecarui tip de ulei esential folosit.

 

Chiar daca sunt o multime de diferite uleiuri esentiale, din pacate nu toate pot fi folosite in parfumarea lumanarilor. Majoritatea au punctul de aprindere foarte scazut. Acest punct de aprindere este temperatura cea mai joasa a unei substante inflamabile care daca este depasit, va lua foc.

 

Uleiurile esentiale bune de adaugat in ceara topita trebuie sa aiba un punct de aprindere de cel putin 65 de grade Celsius.

 

Pentru a evita accidentele, va voi prezenta o lista cu cele cateva uleiuri esentiale cu punct de aprindere foarte mare, astfel incat adaugarea lor in ceara topita sa fie sigura.

 

Lumanari din ceara de soia cu uleiuri esentiale

 

Uleiuri esentiale cu punct de aprindere de 66 de grade: Menta si Petitgrain

Uleiuri esentiale cu punct de aprindere de 72 de grade: Lavanda (L. Angustifolia)

Uleiuri esentiale cu punct de aprindere de 76 de grade: Iarba de Lamaie (Lemongrass)

Uleiuri esentiale cu punct de aprindere de 79 de grade: Salvia sclarea.

Uleiuri esentiale cu punct de aprindere de 80 de grade: Busuioc, Muscata

Uleiuri esentiale cu punct de aprindere de 88 de grade: Ylang-Ylang

Uleiuri esentiale cu punct de aprindere de 90 de grade: Anason, Scortisoara (frunze)

Uleiuri esentiale cu punct de aprindere de 93 de grade: Palmarosa

Uleiuri esentiale cu punct de aprindere de 100 de grade: Vetiver, Patchouli, Cuisoare, Cedru Atlas

 

Ceara de soia e foarte usor de topit si folosit pentru tot felul de lumanari facute acasa. Se poate amesteca foarte bine cu uleiurile esentiale iar lumanarile din ceara de soia pot emana un miros incredibil de placut atunci cand sunt aprinse.

 

Puteti face lumanari cu amestecuri de uleiuri esentiale pentru a va proteja de tantari vara, sau de virusi si infectii respiratorii iarna. Sau puteti folosi lumanarile pur si simplu pentru o atmosfera romantica si calda, si pentru a purifica si parfuma incaperea in care lucrati sau dormiti. Aveti foarte multe optiuni aici. Tineti cont si de punctul de aprindere al uleiurilor esentiale folosite in ceara topita pentru a va bucura si de procesul de realizare al lumanarilor voastre preferate.

 

Ati realizat vreodata lumanari din ceara de soia? Ati adaugat si uleiuri esentiale si daca da, cum vi s-au parut lumanarile?

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *