Ulei esential de Pin

Respira un aer mai pur cu ajutorul uleiului esential de Pin

Poate suna putin ciudat afirmatia din titlu, si poate tocmai de aceea ati si dat clic pe el. Din aceasta cauza n-am sa pierd vremea si am sa va spun din start ca uleiul esential de Pin are proprietati antibacteriene puternice si este foarte bun in Aromaterapie, tocmai datorita acestui lucru. Cu alte cuvinte, atunci cand il inhalati sau il difuzati in atmosfera, uleiul de Pin poate sa purifice aerul pe care-l respirati.

 

Faptul ca poate distruge sute de tulpini de bacterii si virusuri ce se gasesc in aer, il face un aliat de nadejde in prevenirea multor probleme de respiratie si alergii.

 

Pinul si uleiul sau esential au un miros foarte frumos, balsamic-verde si rasinos, cu note lemnoase, caracteristice familiei denumita „Pinaceae”, din care fac parte bradul si alti copaci coniferi. Mirosul de pin sintetic este prezent in foarte multe produse de curatenie si igiena personala, asa ca, probabil, sunteti deja obisnuiti cu el.

 

In acest articol am sa va vorbesc despre uleiul esential de Pin si proprietatile sale benefice asupra calitatii aerului pe care-l respiram si cum poate el astfel, sa previna multe probleme de respiratie. Stim cu totii cat e de neplacut sa stai cu nasul infundat tot timpul sau sa te doara capul din cauza sinusurilor inflamate. Acest ulei de Pin poate sa va ajute sa imbunatatiti aceste conditii simtitor. Cititi in continuare pentru a afla toate detaliile necesare folosirii esentei aromatice de Pin in siguranta.

 

 

Ulei esential de Pin

 

Uleiul esential de Pin

 

Acele de Pinus sylvestris, si cateodata si conurile acestuia, sunt folosite in extragerea uleiului esential, prin distilarea cu aburi. Pentru un 1L de ulei esential e nevoie de circa 250 de kilograme de materie prima (in general ace)! Uleiul este o substanta foarte concentrata, de aceea este si recomandata intotdeauna distilarea lui in ulei vegetal nerafinat (pur). Spre exemplu uleiul de Jojoba, de Argan, Canepa, etc.

 

Exista foarte multe soiuri de pin, si din multe se extrag si uleiuri esentiale, dar toate au proprietati, caracteristici si beneficii diferite! Pinus sylvestris este cel mai comun si mai des folosit, si tot la el ma refer si eu in acest articol. Asigurati-va ca pe eticheta produsului gasiti notat acest nume botanic (latin). Astfel, stiti exact ceea ce veti folosi in aromaterapia de acasa.

 

Aveti grija insa si la puritatea uleiului, pentru ca poate fi foarte usor alterat (falsificat). Alfa si beta pinenele, compusii chimici principali din compozitia chimica a uleiului esential de Pin, pot fi sintetizati foarte usor, de aceea e si foarte intalnit mirosul de pin in produsele comerciale.

 

Alte indicative, in afara de numele botanic al plantei din care este extras uleiul, care va pot ajuta sa cumparati un produs de calitate sunt metoda de extractie (distilarea cu aburi), tara de provenienta si pretul. Desi este foarte accesibil in general, trebuie totusi sa comparati putin preturile gasite pentru acest produs si sa-l cumparati pe cel mai „scump”. Pinul este foarte raspandit in Europa, in special in Rusia si Norvegia, dar si in Asia si America, asa ca uleiul este produs in cantitati foarte mari.

 

Ulei esential de Pin
Conuri de pin femele. Pe solzii acestora se gasesc semintele.

 

Stiati ca pinul are 2 tipuri de conuri? Conul feminin si conul masculin. Acesta din urma il polineaza pe primul, iar conul feminin va face nuci comestibile, cunoscute la noi ca si seminte de pin, care sunt foarte scumpe si pretioase in nutritie. Sunt atat de scumpe deoarece dureaza intre un an jumate si trei ani sa se maturizeze si sa poata fi recoltate. Raportat la faptul ca majoritatea speciilor de pini pot trai pana la 1000 de ani, acest timp de maturizare a semintelor nu este chiar atat de mare.

 

Ulei esential de Pin
Seminte de pin

 

Uleiul esential de Pin este compus, dupa cum am zis si mai sus, din:

 

  • Cantitati foarte mari de alfa si beta pinene (peste 70%). Acesti compusi chimici ii dau uleiului proprietati decongestante si stimulante, si au si efecte anti-tumorale si antivirale.

 

  • Mai contine si compusi chimici precum limonene si beta-cariofilene, compusi ce lucreaza foarte bine in sinergie. Ajuta pinenele sa fie absorbite mai usor si au si usoare efecte sedative. Pot deasemenea, sa ajute si la modificarea starii de fond in una mai optimista si relaxata.

 

Uleiul mai poate actiona si ca un bun antiinflamator si antifungic, dar are si efect de cortizon. Acesta din urma este un hormon ce actioneaza asupra alergiilor.

 

 

Cum se foloseste uleiul de Pin? Sfaturi si idei

 

Aceasta esenta frumos parfumata poate fi folosita in lotiuni de masaj, prin diluarea in ulei vegetal, sau mai poate fi folosita in inhalari. Inhalarile pot fi facute cu ajutorul difuzoarelor de uleiuri esentiale, candelelor, lumanari aromaterapeutice facute acasa, si multe altele. Puteti citi acest articol despre cateva metode creative de a beneficia de proprietatile uleiurilor volatile (esentiale) prin inhalare.

 

Uleiul de Pin contine zeci de molecule mici, care patrund in sange, in organele vitale, creier si in sistemul nervos in cateva secunde dupa inhalare. Prin receptorii aflati in caile nazale, moleculele acestea transmit creierului diverse mesaje, in urma carora rezulta eliberarea unor neurotransmitatori care imbunatatesc starea de fond. Acest lucru se petrece pe langa actiunea lor antivirala si antibacteriana, sau antialergica. In aer, toate aceste molecule active pot distruge zeci si sute de tulpini de bacterii cauzatoare de infectii.

 

Este recomandata difuzarea uleiului intr-o candela sau difuzor electric, pe o perioada de 20 – 30 minute pe ora, intr-o doza care sa nu depaseasca 10 picaturi. Amestecati uleiul de Pin cu unul de citrice penru rezultate si mai bune!

 

Pentru lotiunile de masaj, doza recomandata este de 3 – 15 picaturi de esenta aromatica de Pin la 30 ml de ulei vegetal pentru blendurile (amestecuri) pentru fata. Folositi uleiuri vegetale recomandate tipului vostru de piele.

 

Pentru blendurile de corp, se pot folosi pana la 30 de picaturi de ulei de Pin in 30 ml de ulei vegetal.

 

Ulei esential de Pin

 

Pentru imbunatatirea, prevenirea, si de multe ori si tratarea:

 

  • Infectiilor respiratorii,
  • Gripelor,
  • Bronsitei,
  • Congestiei nazale,
  • Mucus si flegma,
  • Alergii,
  • Nas infundat.

 

Se recomanda adaugarea a 10 – 15 picaturi de ulei esential de Pin in apa de baie fierbinte. Vaporii acesteia vor ajuta uleiul sa patrunda rapid in organism si sa-si faca efectul antiinflamator. In acelasi timp, vor putea sa si ajute la dizolvarea mucusului depus pe caile respiratorii.

 

Nu uitati insa, sa amestecati uleiul esential cu sare de baie, lapte, miere sau gel de dus pentru o dispersie buna. Uleiurile esentiale nu se amesteca cu apa. O astfel de baie va ajuta enorm si pielea, dezinfectand-o si protejand-o de bacterii, si in acelasi timp hranind-o cu nutrienti importanti regenerarii.

 

Dupa baie puteti continua cu un masaj usor pe piept, sinusuri, sira spinarii si/sau talpi in care amestecati ulei de Pin cu orice ulei vegetal aveti la indemana, inclusiv cel de Masline extravirgin. Incercati sa stati la caldura pentru cel putin 2 ore dupa toate acestea.

 

Mai puteti face si baie de aburi, in care adaugati o picatura – doua maxim, intr-o oala cu apa fierbinte si acoperiti capul deasupra acesteia cu un prosop, in timp ce inahalati adanc. Puteti sta asa pentru 10 minute, timp in care vaporii inhalati vor desfunda nasul si tractul respirator.

 

Daca suferiti de sinuzita spre exemplu, puteti folosi uleiul de Pin amestecat cu un ulei vegetal simplu, sau il puteti amesteca cu ulei de Eucalipt (cate 3 picaturi fiecare in 30 ml ulei vegetal). Apoi puteti masa fruntea, gatul si pieptul cu acest amestec pana cand va simtiti din nou bine.

 

Inainte de incheiere, trebuie sa va spun si cateva cuvinte de precautie pentru atunci cand folositi uleiul esential de Pin.

 

  • Nu uitati sa diluati uleiul esential in ulei vegetal inainte de a-l aplica pe piele, ori riscati s-o iritati sau sensibilizati. Testati-l pe o portiune mica de piele pentru orice eventuale efecte adverse, inainte de prima folosire.
  • Nu-l folositi in doze mari, mai ales in difuzari (inhalari) si nici pe o perioada lunga de timp (mai mult de 5 – 7 zile la rand).
  • Nu-l folositi in primele 5 luni de sarcina sau alaptare si nici pe copiii sub 6 ani.
  • Consultati un medic daca suferiti cumva de hipertensiune, astm sau doriti sa luati ulei de Pin pe cale orala. Poate sa fie caustic daca nu luati doza corecta.
  • Evitati a folosi acest ulei inainte de culcare pentru ca are efecte tonice si stimulante.

 

Acestea fiind zise, nu ramane decat sa incercati uleiul esential de Pin voi insiva si sa decideti daca va place sau nu. Acest ulei are multe intrebuintari, nu numai pentru sanatate, dar si in cosmetica si curatenia casei. Folositi-va imaginatia sau inspirati-va de aici pentru a descoperi noi si amuzante metode de a va bucura de proprietatile acestui ulei, care poate deveni cu usurinta unul din favorite.

 

Ce parere aveti pana acum de uleiul acesta de Pin? Cum anume ati vrea sa-l folositi si la ce?

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *