Uleiuri esentiale pentru bebelusi

Sunt uleiurile esentiale sigure pentru bebelusi?

Cand vine vorba de siguranta bebelusilor, parintii, in deosebi mamele, vor sa foloseasca numai cele mai sigure produse, de la mancare pana la remedii eficiente contra tuturor simptomelor resimtite de copiii lor. Lucru normal dealtfel, dar unde se situeaza uleiurile esentiale in aceasta ecuatie?

 

Uleiurile esentiale sunt undeva intre eficienta plantelor, care nu sunt prea concentrate si medicamentele, de multe ori extra concentrate. Uleiurile esentiale sunt si ele esente concentrate, dar din cauza diversilor compusi chimici pe care ii are fiecare, acestea au si ele proprietati si beneficii diverse.  Trebuie totusi sa cautati cat mai multe informatii despre un ulei esential pe care intentionati sa-l folositi intr-o casa cu bebelusi, pentru ca acestia sunt foarte sensibili, mai ales in primele luni de viata.

 

In general vorbind, sunt destule uleiuri esentiale cu o natura blanda care pot fi folosite pe bebelusi. Dar la fel, sunt si alte uleiuri esentiale care sunt total nerecomandate a fi folosite in preajma sau pe pielea bebelusilor. Ca si regula generala, bebelusii nascuti prematur si cei pana in 3 luni nu trebuie supusi tratamentului cu uleiuri esentiale. Pielea bebelusilor este inca in dezvoltare si e foarte subtire si sensibila la orice fel de stimuli … de aceea reactioneaza ei atat de bine la atingerea parintilor.

 

Atunci cand bebelusul trece de 3 luni, se pot folosit uleiurile esentiale pentru diverse beneficii, cum ar fi:

 • Un somn mai linistit si mai profund.
 • Dezinfectarea pielii sau a bubitelor.
 • Calmarea pielii muscate de tantari sau alte insecte.
 • Uscarea si cicatrizarea micilor rani cauzate de pojar de exemplu.
 • Reducerea simptomelor colicilor.
 • Alinarea durerilor de dintisori sau durerilor de urechi.

 

Uleiuri esentiale pentru bebelusi

 

Cel mai indicat ulei esential pentru a obisnui bebelusul cu varsta intre 3 si 6 luni, si pentru a-l ajuta sa fie mai linistit este uleiul esential de Lavanda. Mai puteti folosi si ulei esential de Musetel si de Marar.

 

 • Doza recomandata este de 1 picatura de ulei esential diluata in 2 linguri de ulei vegetal pentru bebelusii intre 3 si 6 luni.
 • Si 1 – 2 picaturi de ulei esential in 2 linguri de ulei vegetal pentru bebelusii cu varste intre 6 luni si 2 ani.

 

Uleiurile esentiale se dilueaza intotdeauna!! Acestea se maseaza pe burtica, spate si mai ales pe talpi. Cateodata se poate masa si pieptul dar doar in cazuri de probleme respiratorii. Alta metoda agreata de bebelusi este difuzarea uleiurilor esentiale in camera de somn sau joaca si diluarea lor in lapte si adaugate in apa de baie.

 

Tineti neaparat cont de dozele recomandate si nu le depasiti, decat cu acordul unui medic. Atunci cand difuzati uleiuri esentiale in camera de somn a bebelusului, faceti-o cand el nu este in incapere si asteptati 20 – 30 de minute inainte sa-l aduceti inapoi.

Alte uleiuri esentiale care pot fi folosite pe bebelusii cu varste intre 6 luni si 2 ani sunt uleiurile esentiale de citrice, uleiul de Tea Tree (arbore de ceai), Pin, Muscata, Trandafir, Neroli, si Tamaie. Se mai poate folosi si uleiul esential de Eucalipt, dar doar din specia „eucalyptus smithii”, care este cel mai bland dintre toate.

Uleiuri esentiale pentru bebelusi

Alte masuri de precautie cand folositi uleiuri esentiale pentru bebelusi:

 

 • Asigurati-va ca bebelusul nu-i alergic la uleiul esential ce urmeaza sa-l folositi. Faceti-i un test simplu masand ulei esential diluat cu ulei vegetal pe manuta si lasati-l asa pana urmatoarea zi pentru a vedea daca apare vreo reactie.

 

 • Nu folositi ulei esential nediluat pe ochii, gura sau urechile bebelusului si tineti toate sticlele de ulei esential departe de acesta. Nu ii dati bebelusului ulei esential pe gura!

 

 • Folositi si ape florale, care sunt mult mai sigure si mai blande si nici nu necesita diluare.

 

 • Folositi uleiuri esentiale pure 100%. Asigurati-va ca pe eticheta sunt notate numele latin (botanic) al speciei de planta, locul in care a fost crescuta planta si metoda distilarii. Distilarea cu aburi este cea mai sigura metoda de obtinere a uleiurilor esentiale. Acesta e un semn clar ca uleiul este de calitate buna.

 

 • Evitati sa folositi uleiuri precum Menta, Rozmarin sau Eucalipt (toate sortimentele cu exceptia celui smithii). S-au inregistrat cazuri foarte grave, chiar fatale dupa inghitirea substantelor precum mentol, camfor si 1, 8 – cineol.

 

Stiati ca majoritatii bebelusilor le trebuie pana la 6 luni sa-si defineasca culoarea pielii? In primele luni de viata sunt fie rosii, fie vinetii la culoare din cauza sistemul circulator nedezvoltat inca.

 

Acestea fiind zise, puteti folosi numai o parte din uleiurile esentiale pe bebelusi. Fiti foarte atenti la doza folosita si diluati intotdeauna uleiurile esentiale. Aerisiti bine incaperea in care difuzati uleiuri esentiale si nu expuneti bebelusul la acelasi ulei esential pentru timp indelungat, si va puteti bucura de clipe frumoase impreuna, mai alesc cand cel mic e linistit.

 

Ati folosit vreodata uleiuri esentiale pentru bebelusi? Cum au reactionat?

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *