Uleiul esential din seminte de Morcov

Uleiul esential din seminte de Morcov pentru ingrijirea pielii mature

Desi morcovul ca si planta se folosea pentru beneficiile sale medicinale inca din 1.500 î.Hr, leguma asa cum o cunoastem azi, portocalie si dulce, a inceput sa fie cultivata acum cateva sute de ani, de pe la inceputul secolului al XVII– lea.

 

Exista mai multe varietati de morcovi. Acestia sunt albi, galbeni si chiar mov inchis. Danezii sunt cei care au incrucisat mai multe specii de morcovi intre ele, dand astfel peste specia portocalie pe care o cunoastem astazi. Aceasta mai este cunoscuta si ca morcov salbatic, in principiu datorita mutatiei speciilor salbatice cu cele albe si galbene.

 

In acest articol va voi vorbi despre proprietatile si beneficiile uleiului esential din seminte de Morcov asupra pielii. Acest ulei esential nu este la fel de popular ca alte esente, mai parfumate dar el este plin de antioxidanti precum vitaminele A si E, si beta-caroten. Carotenoizii sunt si ei antioxidanti foarte puternici.

 

Uleiul esential din seminte de Morcov
Diverse tipuri si culori de morcovi

 

Beneficiile uleiului esential din seminte de Morcov pentru piele

 

Specia latina din care se obtine acest ulei esential se numeste Daucus carota. Partile distilate sunt semintele, si uneori chiar si frunzele morcovului. Florile care adapostesc aceste seminte arata precum dantela, de aceea planta mai poarta si numele de „Dantela Reginei Anne”

 

Atentie insa! Acest ulei esential nu trebuie confundat cu uleiul vegetal de Morcov, care este un macerat uleios. Adica radacinile morcovului sunt acoperite de ulei vegetal de calitate (Migdale, Jojoba, Argan, etc.) si sunt apoi lasate la macerat pana ce lichidul absoarbe toata cantitatea de beta-caroten din leguma si-i imprumuta culoarea aurie-rosiatica.

 

Dupa ce procesul de macerare este complet, uleiul vegetal de Morcov va avea proprietatile uleiului de baza in care a fost macerat, dar si pe cele ale morcovului. Cu alte cuvinte, si acest ulei este un ingredient pretios pentru piele.

 

Dar, uleiul esential din seminte de Morcov este obtinut prin distilarea cu aburi. Un randament mai mare de ulei va fi obtinut din semintele proaspat macinate. In jur de 100 de kilograme de seminte vor da undeva la 500 de grame de ulei esential.

 

 

Ce poate face acest ulei esential pentru pielea matura?

 

In primul rand, in ulei vom regasi provitamina A, care este o denumire a beta-carotenului. Are acelasi efect ca si vitamina A insasi (retinolul) si vitamina E, binecunoscuti antioxidanti cu o putere foarte mare de distrugere a radicalilor liberi. Acesti radicali liberi, in timp, vor ataca pielea si vor cauza aparitia ridurilor si a arsurilor solare, inclusiv imbatranirea prematura. Radicalii liberi mai pot si sa slabeasca capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu infectiile.

 

Culoarea rosiatica sau portocalie a legumelor indica o concentratie mare de carotenoizi. Frunzele si semintele contin si ele aceste substante dar intr-o cantitate ceva mai mica. Cu toate acestea, morcovii au o concentratie foarte mare de carotenoizi, astfel incat si semintele ii contin, de aceea uleiul esential are culoarea aurie.

 

Uleiul esential din seminte de Morcov

 

Acesti antioxidanti fac uleiul esential de Morcov foarte util in prevenirea imbatranirii premature si a atenuarii ridurilor si a petelor de soare. Cu alte cuvinte, acest ulei este un ingredient foarte benefic pielii mature pentru ca poate sa:

 

  • Detoxifice pielea.
  • Estompeze petele maronii si sa uniformizeze culoarea tenului.
  • Actioneze ca un astringent si sa tonifice pielea.
  • Ii dea un aspect mai ferm si intinerit.
  • Revitalizeze pielea obosita si terna.
  • Protejeze impotriva radiatiilor ultraviolete.
  • Umple ridurile.
  • Curete pielea in profunzime si sa-i calmeze iritatiile.

 

Uleiul esential din seminte de Morcov poate sa patrunda rapid in piele si sa refaca tesutul. La fel, va ajuta pielea sa-si refaca bariera protectoare si s-o protejeze de bacterii si microbi. Moleculele aromatice din planta actioneaza ca si mecanism de aparare integrat. Atunci cand aceste molecule sunt extrase din planta si apoi aplicate pe piele, ele vor actiona tot ca si mecanism de aparare si vor incepe sa refaca celulele pielii si sa distruga radicalii liberi.

 

Ce trebuie sa stiti inainte de a folosi pentru prima data uleiul esential de Morcov:

 

  • Trebuie testat pentru a prevenii alergiile. Aplicati o picatura pe partea moale a bratului si asteptati cel putin o ora.
  • Nu luati acest ulei pe cale orala, mai ales fara avizul medicului.
  • Nu-l folositi pe copiii sub 6 ani fara sfatul medicului.
  • Totdeauna diluati uleiul esential pentru ca este foarte concentrat si poate cauza sensibilizarea pielii.
  • Nu-l folositi in primul trimestru de sarcina sau daca alaptati.
  • Daca suferiti de astm, epilepsie, afectiuni ale inimii sau ficatului trebuie neaparat sa consultati un medic inainte de a incepe sa folositi acest ulei esential.

 

Ca si fapt amuzant ar trebui sa stiti ca in timpul regentei lui Filip d’Orleans in Franta, morcovul avea conotatii erotice si era servit in cantitati mari tuturor mesenilor acestuia mai libertini.

 

Uleiul esential din seminte de Morcov
Flori de morcov salbatic – “Dantela Reginei Anne”

 

Idei de tratamente naturale pentru protejarea pielii mature

 

In general, amestecurile de uleiuri pentru retele cosmetice faciale se recomanda folosirea a 3 – 12 picaturi de ulei esential de Morcov la 30 de ml de ulei vegetal.

 

Pentru retetele pentru ingrijirea corpului se recomanda intre 15 – 30 picaturi de UE/ 30 ml de ulei vegetal.

 

Alegerea uleiui vegetal este si ea importanta deoarece anumite tipuri de piele vor beneficia mai bine de proprietatile anumitor uleiuri. Spre exemplu, pielea grasa are asi ea nevoie de protectie si hidratare si astfel, pentru a evita folosirea uleiurilor foarte grase ce pot astupa porii si cauza aparitia cosurilor, se recomanda folosirea uleiurilor vegetale cu textura usoara, mai uscacioase, precum uleiul de Alune de Padure sau din seminte de Pepene rosu. Aflati mai multe despre alegerea uleiului potrivit fiecarui tip de piele.

 

Pe cand pielea foarte uscata sau chiar normala se vor bucura de beneficiile uleiurilor mai grase precum Avocado, Masline sau Jojoba.

 

Fiecare ulei vegetal folosit poate sa previna imbatranirea prematura si sa mentina pielea elastica pentru simplul fapt ca sunt hidratante si contin acizii grasi necesari pielii.

 

Indiferent de tipul de piele, puteti amesteca in 30 de ml de ulei vegetal maxim 12 picaturi de ulei esential din seminte de Morcov. Amestecati bine aceasta reteta simpla inainte de fiecare folosire. Aplicati pe fata si gat (decolteu) dupa demachiere, in fiecare seara. Va recomand ca, dupa vreo 4 – 5 saptamani de folosire sa variati putin reteta. Fie folositi alte uleiuri vegetale cu proprietati anti-imbatranire, fie amestecati mai multe uleiuri esentiale. Pielea are tendinta de a se obisnui destul de repede cu ce aplicati pe ea.

 

Pentru o protectie UV naturala puteti folosi uleiul de Susan, care ofera o protectie solara de 30%.

 

In afara aplicatiilor pe piele, uleiul esential din seminte de Morcov se mai poate difuza, desi trebuie sa stiti dinainte ca exista posibilitatea sa nu va placa mirosul acestuia. Este usor patrunzator, cu note pamantii si lemnoase. Cititi aici si despre cele 7 metode creative de difuzare a uleiurilor esentiale.

 

Uleiul esential din seminte de Morcov
Daucus carota (specie europeana)

 

Odata difuzat in aer, acesta poate sa distruga multe tulpini de bacterii ce traiesc in aer si astfel sa purifice aerul pe care-l respirati. Un aer pur va poate feri de epidemii de raceala si infectii pulmonare.

 

Alegeti uleiuri esentiale precum cel de Tamaie, Lemn de Santal, Ylang-Ylang, Patchouli, Lavanda, Busuioc si Trandafir-Muscata pentru a atenua ridurile si petele maronii de soare si pentru a revitaliza pielea obosita sau terna.

 

Uleiul esential din seminte de Morcov poate fi folosit ca atare sau in combinatie cu alte uleiuri esentiale si uleiuri vegetale pentru niste lotiuni cosmetice foarte active si benefice pielii mature. Tineti cont de cele cateva cuvinte de precautie si va veti bucura de rezultate vizibile. Aveti grija insa sa nu depasiti dozele recomandate pentru a evita iritatiile sau sensibilizarea pielii.

 

Ati incercat vreodata acest ulei esential? In cat timp i-ati observat efectele?

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *