Uleiul de Avocado, un adevarat aliat in frumusete si sanatate

Uleiul de avocado e originar din Mexic, si a inceput sa devina cunoscut si apreciat prin secolul XVII, cand conchiztadorii spanioli l-au adus pe continentul european. Aztecii obisnuiau sa-l vada ca si simbol al dragostei si al fertilitatii. Probabil unul din motive ar fi ca fructele de avocado cresc in pereche pe crengile copacilor de avocado.

 

Uleiul de avocado se extrage prin presa la rece din pulpa moale si grasa a fructului (nu din samburi). Specia se numeste „persea americana” sau „persea gratissima” si are o textura vascoasa.

 

Acest ulei vegetal este foarte rezistent la oxidare si nu rancezeste la fel de repede (1 an) ca majoritatea uleiurilor vegetale. De ce? Datorita continutului ridicat de vitamina E si acid oleic (derivat al Omega 9).

 

Uleiul de avocado contine o serie intreaga de vitamine, precum A, B (1, 2, 3, 5, 8 SI 9), C, D, E si K, si minerale precum magneziu, potasiu, fier si zinc.

 

Acest ulei este adesea comparat cu uleiul de masline, datorita procentului ridicat de acizi grasi mononesaturati (peste 70%). Este bun si in bucatarie, avand un punct de incingere foarte mare. Acest lucru il face o alegere buna in prajitul mancarii.

 

Acidul oleic e foarte benefic pentru organism si piele. In interior, ajuta la prevenirea inflamatiilor si a infectiilor microbiene. Iar la exterior, ajuta pielea sa se refaca mai repede, protejand-o de deshidratare si de afectiuni precum eczema sau psoriazis. Atentie insa, prea mult acid oleic in organism poate dauna!

 

Ulei de avocado

 

Beneficiile uleiului de avocado:

 

Uleiul de avocado e plin de antioxidanti puternici (vitamina A, C si E) si de luteina, care ajuta imbunatatirea vederii si la prevenirea imbatranirii premature.

 

Uleiul de avocado poate fi folosit in:

  • Amestecuri cosmetice de uleiuri esentiale pentru tenul matur, sensibil, uscat si chiar uleios (procent mai mic).
  • Amestecuri sau ca atare in prevenirea si imbunatatirea vergeturilor.
  • Protejarea impotriva agresiunilor mediului (razele UV, vant, ger etc.).
  • Mentinerea elasticitatii pielii.
  • Cresterea si redarea stralucirii parului (mai ales in combinatie cu uleiul de rozmarin).
  • Fortifierea parului casant si a unghiilor.
  • Poate fi folosit si in diete, deoarece da senzatia de satietate.
  • Scade colesterolul „rau” si protejeaza impotriva bolilor cauzate den imbatrinire.
  • Ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.

 

Aveti grija sa faceti un test de alergie inainte sa folositi uleiul de avocado. Aplicati o picatura pe pliul cotului si lasati cateva ore. Daca nu apare nicio o reactie a pielii atunci il puteti folosi fara griji. Persoanele alergice la alune sau plante precum lavanda sau oregano, trebuie sa fie atente cu acest ulei. Toate fac parte din aceasi familie de plante (Lamiaceae).

 

Uleiul de avocado merge bine amestecat cu majoritatea uleiurilor esentiale, dar in deosebi cu cel de muscata, ylang ylang, lamaie si lavanda, rozmarin si grepfrut.

 

Dintre uleiurile vegetale, uleiul de avocado merge bine amestecat cu uleiul de masline, de germeni de grau, de baobab, de macese, si cu untul de karite (sau shea).

 

Idei de retete

 

  • Pentru diverse retete cosmetice, puteti amesteca uleiul de avocado cu uleiul esential de trandafir sau patchouli (si cateva picaturi de vitamina E) pentru a preveni imbatranirea prematura si a imbunatati aspectul ridurilor.

 

  • Daca vreti sa scapati de vergeturi, sau sa le preveniti, puteti folosi 2 linguri de ulei de avocado in care adaugati 12 picaturi de ulei esential de lavanda si tamaie si aplicati pe zonele afectate zilnic, mai ales dupa baie.

 

  • Pentru imbunatatirea aspectului cearcanelor, amestecati ulei de avocado cu ulei esential de imortele (helichrysum) si aplicati o cantitate mica sub ochi in fiecare seara inainte de culcare. Masati bland, cu miscari circulare pana cand uleiurile sunt absorbite complet.

 

  • Mai puteti deasemenea, sa amestecati pasta de avocado cu miere si suc de lamaie sau ulei esential de lamaie si sa folositi aceasta masca o data pe saptamana. Aceasta masca e recomandata tenului gras, cu tendinte acneice si celui normal.

 

 

Uleiul de avocado si fructul in sine sunt foarte benefice sanatatii si pot fi folosite cu succes in imbunatatirea aspectului pielii prin diverse metode. Plin de antioxidanti, vitamine, minerale si acizi grasi esentiali pielii, uleiul de avocado ar trebui sa fie nelipsit din trusa de cosmetice a oricarei femei.

 

Ati folosit vreodata ulei de avocado? V-au placut efectele lui? Sunt tare curioasa de experientele fiecaruia cu acest ulei, asa ca nu va sfiiti sa lasati un comentariu si sa-mi povestiti.

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *