Ulei vegetal de Macese

Uleiul de Macese te poate ajuta sa-ti mentii pielea ferma si elastica

Rosa mosqueta sau rosa rubiginosa sunt numele botanice (latine) ale uleiului de Macese. Acest ulei vegetal se extrage din semintele fructelor de macese, iar specia aceasta de macese creste in muntii Anzi, in Chile. In Africa de Sud, din cauza ca se inmulteste rapid si creste salbatic, tufisul de maces a fost declarat „buruiana de categoria 1”. Aici este interzisa plantarea sau vanzarea tufisului de maces. La fel e tratat si in Australia. Tufisul de maces e considerat si acolo tot o buruiana daunatoare plantelor indigene.

 

Din cauza acestor legi, uleiul de Macese este destul de scump deoarece vine doar din Chile. Mai exista o specie asemanatoare, denumita Rosa Canina care este folosita doar in Europa pentru producerea ueiului.

 

Din fericire, macesele cresc si la noi in tara, si daca sunt culese in noiembrie, cand sunt complet coapte, pot fi macerate intr-un ulei vegetal de calitate si folosit ca si ingredient cosmetic pentru o piele ferma si elastica. Procesul de macerare traditional e destul de simplu.

 

Se umple o jumatate de borcan cu macese strivite si se adauaga un ulei vegetal precum Jojoba, sau chiar floarea-soarelui. Depinde pentru ce anume vreti maceratul uleios. Se infileteaza capacul strans si se tine borcanul in soare, timp de 3 saptamani. In fiecare saptamana se strecoara si se inlocuiesc macesele pentru ca maceratul uleios sa aiba o concentratie mare din compusii maceselor.

 

Uleiul de Macese contine acid linoleic in proportie de 40 – 50%, si acid linolenic in proportie de 25 – 40%. Acestia sunt acizi grasi esentiali pielii, pe care organismul nu-l poate sintetiza pe cont propriu. Sunt derivati ai omega-6, respeciv omega-3. Acidul linoleic nu astupa porii, este foarte hranitor si hidratant, ajutand pielea sa-si refaca stratul protector si sa fie elastica.

 

Ulei vegetal de Macese

 

Alte uleiuri bogate in acid linoleic sunt uleiul de Sofranel si uleiul de Canepa. Acidul linoleic este benefic si pielii grase, cu tendinta acneica. In acelasi timp, uleiul de Macese se potriveste tuturor tipurilor de ten. Uleiul de Macese mai contine vitamina E si K. Vitamina E este un puternic antioxidant iar vitamina K are proprietati anticoagulante, ceea ce o face folositoare in diminuarea rosetii pielii cauzata de rozacea sau eczeme.

 

Cum se poate folosi uleiul de Macese pentru o piele ferma si elastica

 

  • Se poate incorpora in lotiuni de corp, creme si chiar masti faciale.
  • Se pot prepara amestecuri cu alte uleiuri vegetale sau uleiuri esentiale pentru a ameliora aspectul cicatricilor lasate de acnee, zgarieturi sau arsuri medii. Atentie insa, daca aveti pielea prea uleioasa mai bine testati amestecul pe o portiune mica de piele sa vedeti cum e tolerat.
  • Uleiul de Macese, impreuna cu cel de Avocado va pot ajuta sa imbunatatiti aspectul vergeturilor. Adaugati si niste ulei esential de Neroli sau Helicrisum si masati bine zona afectata.
  • Uleiul de Macese mai poate fi folosit ca atare pentru a scapa de petele depigmentare ce insotesc efectul de imbatranire prematura.
  • Folositi uleiul de Macese pentru a imbunatati, a calma si a hrani pielea afectata de eczema sau rozacea.
  • Protejati-va unghiile si cuticulele de infectii, si hraniti-va mainile cu uleiul de Macese.

 

Aveti in vedere si faptul ca uleiul de Macese (rosa mosqueta sau rosa rubiginosa) se oxideaza destul de repede, mai ales daca lasati prea mult aer in flacon, sau nu il tineti la rece, ferit de lumina. E indicat sa folositi acest ulei in decursul unui an. Ii puteti adauga totusi vitamina E pentru a va asigura ca nu se oxideaza mai devreme. Cand devine ranced, uleiul vegetal devine neclar si miroase caracteristic.

 

Ulei vegetal de macese

 

Uleiul de Macese este bun in retetele si amestecurile cosmetice pentru a preveni sau a imbunatati aspectul pielii afectate de razele UV, imbatranirea prematura., uscare sau cicatrici lasate de acnee. Folositi cu atentie, in cantitati moderate pentru o perioada mai lunga de timp pentru rezultate vizibile.

 

Ati folosit vreodata ulei de Macese? Ati observat ceva schimbari pe piele? Daca aveti experiente de impartasit cu acest ulei sau aveti intrebari, va stau la dispozitie.

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *