Ulei de Vanilie si beneficiile sale

Uleiul de Vanilie si intrebuintarile sale in aromaterapie si cosmetica

Uleiul de Vanilie pur este un ulei impresionant, cu o multime de beneficii pentru piele si minte. Dar din pacate este si destul de scump, mai ales din cauza muncii intense necesare in obtinerea lui, de la polenizare pana la extractie. In acest articol am sa va povestesc putin despre uleiul de Vanilie si de ce nu este el considerat ulei esential. Dar am sa va dau si cateva idei de a obtine un macerat de Vanilie sau un ulei aromat cu Vanilie. Veti afla si cateva feluri in care poate fi folosit pentru infrumusetarea pielii.

 

Vanilia face parte din familia orhideelor. Floarea de vanilie arata ca o orhidee galbena si este o planta agatatoare. Vanilia creste in mod natural in Mexic, dar se poate poleniza manual si creste in orice alt climat tropical (India, Haiti, Africa de Sud). Vanilia de cea mai buna calitate este cea care provine din Madagascar.

 

Polenizarea manuala a fost descoperita de un sclav din insula Reunion (est de Madagascar) prin 1841 si de atunci, vanilia s-a raspandit pe tot globul. Motivul pentru care creste in mod natural doar in Mexic este o specie foarte mica de albine denumita Melipona. Aceasta poate intra in florile de vanilie si le poate poleniza. Altfel, celelalte albine sunt prea mari.

 

Vanilia infloreste o singura zi pe an, si dureaza cateva ore, timp in care trebuie facuta polenizarea manuala pentru a obtine fructe (pastaile de vanilie). Dupa polenizare, mai dureaza in jur de 9 luni pana fructul e gata de uscat si procesat.

 

Vanilia contine un procent de 90% vanilina. Vanilina este cea care-i da pastaii de vanilie aroma si gustul caracteristic. Etil vanilina este o substanta, foarte usor produsa artificial si este foarte des folosita pentru prepararea extractelor de vanilie artificiale. Asa ca, daca esenta nu este scumpa, cel mai probabil nu este nici naturala.

 

Uleiul de Vanilie poarta numele botanic de Vanilla fragrans sau planifolia. Acest lucru e important de retinut pentru a va da seama daca produsul este de calitate sau nu.

 

Este destul de dificil de obtinut uleiul de vanilie, pentru ca nu se poate presa la rece (precum citricele) si nici nu suporta bine caldura metodei de extragere cu aburi. Cel mai bun ulei de Vanilie este cel obtinut prin extragerea cu dioxid de carbon (CO2).

 

Aceasta metoda presupune presurizarea gazului de dioxid de carbon peste pastaile de vanilie. Cand gazul ajunge la 33 de grade, se lichefiaza si poate extrage toate uleiurile aromatice din planta sensibila. Cand presiunea dispare, dixidul de carbon devine din nou gaz, lasand in urma uleiul extras. Acesta nu e nici toxic si nici nu lasa in urma reziduuri precum extragerea facuta cu ajutorul solventilor.

 

Uleiul de Vanilie nu este un ulei esential din cauza metodei de extragere. Dar daca este pur, uleiul de Vanilie se poate folosi cu foarte mare succes si in aromaterapie.

 

 

Cum puteti sa va faceti singuri propriul ulei de Vanilie sau macerat de Vanilie

 

Maceratele se fac cu alcool pur (vodka) sau daca preferati produsele fara alcool, atunci puteti folosi glicerina vegetala. Tineti minte insa, alcoolul folosit ii va imprumuta gustul vaniliei. Spre exemplu, unii folosesc rom pentru macerarea vaniliei. In functie de gusturi, puteti folosi rom sau vodka, doar asigurati-va ca sunt de buna calitate.

 

Tocati pastaile de vanilie (fara seminte) si puneti-le intr-un borcan curat. Turnati peste ele alcoolul si puneti capacul. Sau turnati peste vanilie jumatate glicerina vegetala si jumatate apa, pana umpleti borcanul, dupa care puneti capacul. Lasati-l intr-un loc insorit si cald pentru 2 saptamani, cel putin. Cu cat il lasati mai mult, cu atat vor fi mai intense mirosul si puterea maceratului de Vanilie.

 

Pentru un ulei de Vanilie aromat, infuzati pastaile de vanilie intr-un ulei vegetal de calitate (Jojoba de exemplu, pentru ca nu are miros si rezista si foarte mult timp). Procedati la fel ca mai sus. Cand uleiul e gata, pastrati-l intr-un loc racoros, intunecat si uscat si folositi-l in maxim 1 an.

 

Uleiul de Vanilie si beneficiile sale
Pastai de vanilie

 

Intrebuintarile uleiului de Vanilie in cosmetica si aromaterapie

 

  • Puteti folosi uleiul de Vanilie pentru a avea un ten luminos si ferm. Vanilia contine antioxidanti si este foarte hidratanta, ceea ce duce la refermizarea pielii, estomparea liniilor fine si depigmentarea portiunilor de piele afectate de petele de varsta sau soare. Vanilia imbunatateste si microcirculatia.

 

  • Uleiul de Vanilie se mai poate folosi si in tratamentul pentru imbunatatirea aspectului vergeturilor. Vanilia poate ajuta pielea sa se regenereze stimuland microcirculatia si hranind-o cu nutrientii de care are nevoie. Amestecati vanilie cu ulei esential de trandafiri, salvie si ulei vegetal de macese pentru masaj anti-vergeturi.

 

  • Difuzati ulei de Vanilie pentru a elimina simptomele de stress si anxietate. Mirosul de vanilie este unul cald si imbietor. Instant va va duce cu gandul la momente linistite, prajituri si alte lucruri delicioase. Vanilia va mai poate ajuta si la imbunatatirea libidoului.

 

  • Mai puteti difuza uleiul de Vanilie (sau extractul CO2 de Vanilie) in vaporizatoarele de uleiuri esentiale pentru a indeparta mirosurile neplacute din casa. Trebuie totusi sa amestecati extractul de Vanilie cu alt ulei esential pentru a-l putea difuza, deoarece initial are o textura destul de groasa si dificil de manevrat. Incalziti sticluta de vanilie pe baie de aburi si apoi amestecati cate picaturi doriti cu un alt ulei esential.

 

Bineinteles, mai puteti sa va puneti cateva picaturi de ulei de Vanilie in putin lapte si apoi folosi in apa de baie, sau o puteti adauga in lotiunile de corp sau cremele voastre de noapte preferate.

 

In general, uleiul de Vanilie nu este unul toxic, dar poate cauza alergii unor persoane. De aceea e recomandat un test de alergie pe o portiune de piele inainte de a-l folosi. Persoanele care sufera de afectiuni mai severe (convulsii, probleme cu inima, diabet, s.a), copii sub 1 an si femeile insarcinate sau cele care alapteaza vor trebui sa consulte un medic inainte de a-l folosi.

 

Dupa cum vedeti,  Vanillia este cu adevarat o planta foarte interesanta. De la felul cum creste pana la extractia uleiurilor sale aromatice, e nevoie de foarte multa munca si atentie. Dar daca sunteti dispusi sa platiti pretul corect pentru un extract CO2 pur de Vanilie, atunci beneficiile sunt pe masura. Si nu vorbesc numai de mirosul incredibil al vaniliei, cu care va puteti face propriile parfumuri, dar si proprietatile sale sunt numeroase si benefice pielii si mintii.

 

Ati folosit vreodata extract CO2 de Vanilie? Si daca da, cum v-ati dat seama ca este unul pur si nu sintetic? Cum anume va place sa-l folositi?

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *