Ulei esential de Lavanda

Uleiul esential de Lavanda (cum si pentru ce se foloseste?)

Uleiul esential de Lavanda poarta numele botanic de „lavandula angustifolia”. Mai este cunoscuta si drept „lavanda adevarata”.  Acesta este soiul de lavanda cel mai raspandit si folosit ca si ulei esential in intreaga lume. Anual se consuma aproximativ 200 de tone de ulei esential de Lavanda.

 

Despre lavanda in sine se pot spune foarte multe lucruri. Cele mai importante ar fi faptul ca lavanda nu se produce pe cale naturala cu usurinta. Lastarii sai verzi se planteaza separat si astfel se mareste recolta. Si faptul ca exista culori diverse pentru lavanda, nu numai cele populare de albastru-violet sau mov. Mai exista lavanda roz, albastru deschis si chiar alba.

 

In total, exista vreo 20 de specii de lavanda, dar doar 3 dintre ele sunt comercializate pe scara larga sub forma uleiului esential. Pe langa tipul „lavandula angustifolia”, mai exista si „lavandula latifolia” – uleiul esential de levantica (lavanda salbatica) si „lavandula x. intermedia” – uleiul esential de lavandina. Acestea din urma nu au acelasi miros specific pe care lavanda adevarata il are.

 

Cele doua tipuri (levantica si lavandina) miros mult mai picant si se aseamana cu eucaliptul. Ce-i drept, ele dau mai mult ulei esential decat lavanda adevarata, dar doar uleiul esential de levantica are proprietati asemanatoare cu cele ale lavandei adevarate. Lavandina se foloseste mai mult in sapunuri sau alte cosmetice de igiena deoarece are proprietati dezinfectante si antiinflamatoare, dar nu poate fi folosita in scop terapeutic.

 

Acest articol se refera strict la proprietatile si intrebuintarile uleiului esential de Lavanda – lavandula angustifolia.

 

Printre numerosi alti componenti chimici, uleiul de lavanda contine in cantitati aproape egale linalol si acetat de linalil. Ei ii dau lavandei calitati antispasmodice, antiinflamatoare, antifungice si sedative. Mai contine si cumarin, component ce protejeaza impotriva razelor ultra violete.

 

Ulei esential de Lavanda
Camp de lavanda in sudul Frantei

 

Uleiul esential de Lavanda – Beneficii aduse sanatatii si pielii

 

  • In primul rand, uleiul esential de Lavanda poate fi inhalat sau difuzat in aer pentru imbunatatirea starii de spirit, anxietatii si a somnului. Puneti cateva picaturi de ulei pe un disc de bumbac si tineti-l aproape, sau creati-va un spray din ulei de Lavanda si apa si pulverizati pe cearceafuri si perna pentru un somn linistitor. Puteti de asemenea, sa inhalati din sticla dar nu recomand asta deoarece uleiul se evapora repede. Folosit difuzoare electrice sau candele pentru rezultate bune.

 

  • Folosit in masaje sau inhalat, uleiul esential de Lavanda poate ajuta la scaderea presiunii arteriale, oxigenarea organelor si imbunatatirea sistemului imunitar. Pe viitor, aceasta calitate poate ajuta organismul sa lupte contra anumitor virusi.

 

  • Tot prin inhalare sau masaj local, uleiul esential de Lavanda poate ajuta in infectiile tractului respirator si imbunatati o digestie lenta. Mai ales daca se amesteca si cu cateva picaturi de ulei esential de rozmarin.

 

  • Folositi ulei esential de Lavanda pur (si diluat) pe pielea afectata de eczema, acnee, cicatrici, rani, arsuri, muscaturi de insecte si/sau zona zoster. Nu e indicat sa aplicati ulei esential nediluat direct pe piele decat in cazuri foarte rare, si nu pentru mult timp deoarece poate sensibiliza si usca pielea. Amestecati pana la 6 picaturi de ulei esential de Lavanda in 10 ml de ulei vegetal si apoi aplicati pe pielea afectata de mai multe ori pe zi, pana observati imbunatatiri. Continuati pentru inca cateva zile cu aplicari ceva mai rare. Pielea se va inchide frumos si mai repede decat in mod normal, in cazul arsurilor sau taieturilor. La fel se intampla si cu cicatricile post acnee, lucru pe care pot sa-l confirm prin experienta proprie.

 

  • Aplicati ulei esential de Lavanda intr-un amestec de ulei vegetal si aplicati pe scalp. Tineti masca cel putin 1 ora intr-un prosop cald sau casca de dus. Astfel puteti sa mentineti scalpul curat si ferit de matreata sau mancarimi. Puteti de asemenea, sa adaugati 15 – 25 picaturi in samponul de zi cu zi. Lasati samponul sa actioneze cel putin 5 minute inainte de a-l spala.

 

  • Lavanda contine cumarin si deci poate proteja impotriva efectelor razelor UV ale soarelui si preveni imbatranirea prematura. Amestecat cu ulei de Jojoba sau de Cocos puteti face un amestec natural cu filtru UV pentru zilele de vara. Cu toate acestea, filtrul UV este destul de mic si nu poate face fata expunerii prelungire la soare.

 

 

Cateva cuvinte de precautie pentru atunci cand folositi uleiul esential de Lavanda:

 

1/ Testati uleiul pe o portiune mica de piele inainte de a-l folosi pentru prima data pentru a verifica daca sunteti alergic sau nu.

 

2/ Uleiul esential de Lavanda nu se foloste impreuna cu medicamente anticoagulante sau suplimente precum iodul si fierul. Aici ma refer la folosirea uleiului pe cale orala. Inghitirea oricarui ulei esential se face doar pe baza sfatului unui medic, cat si stabilirea dozei necesare, atunci cand e cazul.

 

3/ Folositi uleiul de Lavanda diluat in uleiuri vegetale si aplicati oricat de des e nevoie.

 

4/ Uleiul de Lavanda trebuie folosit doar cu sfatul medicului de catre femeile insarcinate sau care alapteaza, si de catre oamenii care sufera de diverse tipuri de diabet.

 

5/ Uleiul esential de Lavanda contine compusi chimici care pot interactiona cu medicamentele cu efect anxiolitic. Din cauza naturii sale sedative, poate cauza stari de somnolenta.

 

 

Din fericire, uleiul esential de Lavanda poate fi folosit cu usurinta si este foarte accesibil daca luam in considerare toate beneficiile pe care le aduce sanatatii si pielii. Inahalati-l, difuzati-l in camera in care lucrati (cu conditia sa fie bine ventilata) sau masati-l pe piele si bucurati-va de efectele unui remediu natural frumos parfumat.

 

Cum vi se pare uleiul esential de Lavanda? L-ati folosit vreodata si in ce situatii?

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *