Ulei esential de Tamaie

Uleiul esential de Tamaie, intrebuintarile sale si retete aromaterapeutice

Tamaia (frankincense) este una dintre cele mai cunoscute si folosite esente. Din timpuri stravechi, aceasta a fost folosita in ritualuri religioase, in purificari ale caselor si spiritelor, in temple si biserici. Egiptenii o foloseau si la imbalsamari.

 

Dar pe langa aceste intrebuintari, tamaia mai era folosita si ca remediu impotriva diferitelor boli si in cosmetica. Pudra de tamaie se ardea si astfel se faceau creioanele de ochi (kohl) pentru femeile din Orientul Mijlociu. Tamaia mai era folosita si la crearea vopselurilor.

 

In prezent, tamaia este distilata si astfel se extrage uleiul esential de Tamaie. Acesta are foarte multe proprietati benefice si poate fi folosita atat in retete de infrumusetare a pielii si parului, cat si in imbunatatirea anumitor simptome moderate de dureri de stomac, intarirea sistemului imunitar si atenuarea sentimentelor de anxietate.

 

In acest articol veti descoperi cum si la ce anume se foloseste uleiul de Tamaie. Si ca sa fie informatia completa, veti gasi si cateva retete aromaterapeutice pe baza de ulei de Tamaie. Astfel va veti face o idee clara si poate veti fi chiar inspirati sa-l incercati imediat.

 

Despre uleiul de Tamaie

 

Tamaia este o rasina parfumata. Aceasta rasina se obtine prin ranirea intentionata a copacilor Boswellia cu obiecte ascutite. Copacii secreta apoi o rasina albicioasa pentru a se proteja de infectii si mici pradatori (furnici, viermi, etc.). Aceasta se lasa vreo 10 zile la uscat si intarit si apoi se recolteaza.

 

 

Ulei esential de Tamaie

 

Toate bucatile de tamaie se sparg in bucatele marunte si se distileaza. Distilarea cu aburi (caracteristica uleiurilor esentiale de buna calitate) va extrage aproape toate moleculele benefice din rasina. Ele vor forma uleiul esential de Tamaie, iar apa din distilare va da hidrosolul de Tamaie (cunoscut si ca apa florala).

 

Din fericire copacii Boswellia infloresc din octombrie pana in februarie, ceea ce inseamna o sursa constanta de ulei de Tamaie. Copacii Boswellia pot trai cel putin 100 de ani, dupa ce reusesc sa treaca de faza de arbusti cand pot fi pascuti foarte usor.

 

Cel mai popular si accesibil ulei de Tamaie, considerat si pur este extras din tipul de copac Boswellia carterii (numele sau latin). Sunt foarte multi care sustin ca acest tip si Boswellia sacra sunt unul si acelasi tip, si ca amandoua denumiri dau acelasi ulei. Cu toate acestea, in testele cromatografice a reiesit faptul ca desi sunt similare in componentii lor chimici, nu sunt identice. Deci cele doua tipuri ar trebui tratate ca si uleiuri diferite si independente.

 

Copacii Boswellia cresc in mod normal in Oman, Yemen, Sudan, Somalia, Kenya si Etiopia. Dar pot creste si in India si Egipt. Fiecare zona geografica influenteaza calitatea tamaiei rezultata. Astfel, pe langa Boswellia carterii si sacra, mai exista si:

 

  • Boswellia frereana, din Somalia. Este considerata tamaia de cea mai inalta calitate.
  • Boswellia rivae. Se aseamana cu uleiul de Palo Santo.
  • Boswellia serrata, din India. Este un tip de tamaie foarte similar cu carterii si sacra.
  • Boswellia papyrifera, din Kenya, Sudan si Etiopia. Are o culoare maronie.
  • Boswellia neglecta, din nordul Keniei. Aceasta are o culoare foarte inchisa (maro spre negru) si e produsa de copac in mod natural, fara a fi ranit in mod intentionat.

 

Tamaia poate varia in miros, culoare si proprietati, de aceea e necesara incercarea mai multor tipuri pentru a va opri la cea care va place. Unele au note puternice de citrice, pe cand altele au note de pin. Toate in schimb sunt balsamice si orientale.

 

Tamaia mai e cunoscuta si ca oliban care vine din cuvantul arabesc Al-Libaan (ulei de tamaie). E nevoie de 100 de kilograme de rasina pentru a produce 8 – 10 kilograme de ulei esential.

 

 

Ulei esential de Tamaie

 

Uleiul esential de Tamaie contine alfa si beta thujene, alfa si beta pinene, limonene, camfene, sabinene si myrcene. Mai contine si acizi boswelici, dar doar in cantitati infime (urme).

 

Cele doua substante alfa si beta ii dau uleiului proprietatile antibacteriene, antiseptice si analgezice. Au si efecte stimulante si decongestionante. Cateva studii au demonstrat ca uleiul de Tamaie poate inhiba dezvoltarea tumorilor.

 

Acizii boswelici nu se pot descompune in procesul de distilare cu aburi asa ca nu se vor gasi in uleiul esential decat ca si urme. In schimb, se pot adauga manual in uleiul esential, dar acesta va deveni oleorasina – un produs solid si greu de amestecat. Trebuie mai intai inclazit ca sa se poata subtia, dar se pot face amestecuri din oleorasina cu alte uleiuri.

 

Acizii boswelici au proprietati antiinflamatoare si analgezice. Sunt buni antioxidanti si pot ajuta in tratamentele contra reumatismului.

 

 

Intrebuintarile uleiului esential de Tamaie

 

Acest ulei nu se foloseste pur pe piele. Trebuie intotdeauna diluat intr-un ulei vegetal (cocos, macadamia, masline, floarea-soarelui, etc.) si trebuie testat pentru alergii. Puneti o picatura pe pliul cotului si asteptati cateva ore pentru posibile reactii. Aflati cum se aleg uleiurile esentiale de buna calitate.

 

Ulei esential de Tamaie

 

Uleiul de Tamaie se poate inhala din palme direct sau se poate turna pe un disc demachiant si tine la indemana pentru a-l inhala. Se mai poate adauga in candele sau vaporizatoare de uleiuri esentiale.

 

La fel de bine se poate amesteca in cosmetice sau adauga in uleiuri vegetale preferate pentru a crea lotiuni de masaj. Se mai poate turna o picatura pe pasta de dinti pentru a dezinfecta sau se poate clati gura pentru acelasi efect. Se adauga 2 picaturi de ulei esential intr-o lingurita de ulei vegetal si se clateste gura pentru cateva minute bune, apoi se arunca si se spala dantura ce de obicei. Aceasta practica este foarte populara inca din timpuri stravechi, in Ayurveda.

 

Uleiul de Tamaie se poate folosi pentru:

 

  • Relaxare si imbunatatirea sentimentelor de anxietate.
  • Imbunatatirea somnului.
  • Sesiuni de meditatie.
  • Parfumarea casei.
  • Purificarea aerului si a suprafetelor de mobila.
  • Tinerea insectelor la distanta, mai ales tantarii.
  • Intarirea sistemului imunitar prin inahalari sau aplicatii locale.
  • Imbunatatirea durerilor de musculatura sau incheieturi.
  • Imbunatatirea circulatiei sanguine.
  • Imbunatatirea durerilor de stomac sau balonarilor.
  • Eliberarea cailor respiratorii.
  • Ameliorarea alergiilor.
  • Igiena orala.
  • Intarirea unghiilor si a parului.
  • Prevenirea imbatranirii premature.
  • Imbunatatirea aspectului acneei.

 

Retete aromaterapeutice

 

Daca sunteti curiosi despre acest ulei esential puteti sa-l incercati in primul rand in parfumuri cu note orientale. Uleiul de Tamaie este o nota de baza, care persista dupa ce toate celelalte parfumuri s-au evaporat. Aflati cum puteti si voi sa va faceti propriul parfum natural din uleiuri esentiale.

 

Pentru relaxare totala puteti adauga 2 – 3 picaturi intr-o candela (sau vaporizator) si difuza intr-o camera bine aerisita, pentru 15 – 20 min pe ora. O puteti face cand simtiti nevoia sau de-a lungul zilei.
Pentru a scapa de durerile musculare sau de incheieturi puteti adauga 12 picaturi de ulei de Tamaie in 30 ml de ulei de Susan, Avocado (sau ce altceva aveti la indemana) si amesteca bine. Aplicati pe zona afectata cu miscari blande de 3 – 4 ori pe zi pana nu mai simtiti discomfortul.

 

Faceti o baie de aburi cu maxim 2 picaturi de ulei de Tamaie pentru a putea respira mai bine si in acelasi timp pentru a deschide porii. Astfel pielea va beneficia si ea de beneficiile tamaiei.

 

In concluzie, uleiul esential de Tamaie poate fi chiar foarte folositor omului. Daca va place mirosul acestuia atunci nu exista nici o limita in a-l incerca in cat mai multe retete si situatii. Nu trebuie decat sa-l folositi in doze moderate si cu precautie daca sunteti insarcinata sau alaptati.

 

L-ati folosit vreodata? Cum vi se pare uleiul de Tamaie?

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *