Ulei esential (extract) de Rodie

Uleiul (extractul) de Rodie pentru un par frumos si stralucitor

Cand vine vorba de ingrijirea parului, orice folositi pentru a-l stiliza si a-l mentine stralucitor si sanatos poate avea un impact asupra aspectului acestuia. Acest impact este, de obicei, unul negativ atunci cand folositi produse comerciale. Din fericire, exista si produse naturale precum uleiul esential, sau extractul de Rodie.

 

Produsele comerciale sunt agresive si folosesc foarte multi derivati sintetici, ce ataca firul de par si pielea scalpului. In timp, toate acestea pot cauza tot felul de afectiuni, de la matreata si par gras la un par fragil, care se rupe usor si care este lipsit de stralucire. Sa nu mai mentionam ca varfurile pot suferi adevarate traume datorita unor produse precum cele de vopsit.

 

Atunci cand folositi produse naturale, pline de antioxidanti si nutrienti benefici scalpului si firelor de par, puteti sa folositi placa de indreptat sau foehnul fara teama. Parul va ramane stralucitor si rezistent atunci cand primeste toata atentia de care are nevoie.

 

Aflati ce este extractul de Rodie, cum se obtine el si ce contine din prima parte a articolului. Apoi continuati prin a-i descoperi beneficiile asupra parului (mai ales cel deteriorat) si scalpului. Tot intre aceste randuri veti descoperi si cateva idei de a folosi uleiul in propriile retete cosmetice facute acasa.

 

Ulei esential (extract) de Rodie

 

Despre uleiul (extractul) de Rodie si metoda sa de obtinere

 

Extractul de Rodie se obtine prin metoda distilarii cu CO2 (dioxid de carbon) a samburilor de rodie, si este considerata cea mai buna metoda de a obtine extracte si uleiuri esentiale 100% pure. Singurul dezavantaj al uleiurilor obtinute astfel este ca va costa mai mult decat cele obtinute prin distilarea cu aburi.

 

Metoda distilarii cu CO2 presupune aparatura foarte costisitoare si de aceea si produsul rezultat este scump. Pe de alta parte, extractele obtinute astfel sunt si mult mai concentrate si nu e nevoie decat de o cantitate foarte mica pentru a va bucura de beneficiile extractului de Rodie, spre exemplu.

 

Prin distilarea cu CO2 pot rezulta atat uleiuri esentiale cat si uleiuri vegetale. Este corect spus ulei de Rodie sau extract de Rodie. Si ulei esential este corect, deoarece CO2 este o metoda recunoscuta si larg raspandita in obtinerea uleiurilor esentiale de tot felul, dar compozitia sa chimica este ceva mai diferita decat cea a unui ulei esential.

 

Denumirea botanica a acestui extract sau ulei este „Punica granatum” si trebuie s-o regasiti neaparat pe ambalajul produsului, la fel ca si tara de provenienta si metoda obtinerii. Puteti citi aici mai multe detalii despre cum sa alegeti un ulei esential de calitate.

 

Este un ulei destul de vascos si are o aroma „ca de biscuiti”, cum spun francezii.

 

Aburii nu pot extrage anumite molecule din plante cu masa mai grea, pe cand metoda folosirii dioxidului de carbon poate extrage absolut toti nutrientii si vitaminele aflate in planta. Acest lucru face ca extractul sa fie vascos si mai uleios decat un ulei esential (care intra rapid in piele), continand si acizi grasi (precum uleiurile vegetale).

 

Compozitia chimica a uleiului de Rodie:

 

  • 60 – 75% acid punicic. Acest acid mai este cunoscut si ca Omega 5 si are efecte antioxidante semnificative. Poate sa actioneze si ca un antiinflamator dar si sedativ usor asupra pielii.

 

Acidul punicic poate ajuta la repararea parului si la eliminarea matretii si a ciupercii cauzatoare de matreata (Malasezzia). Fiind un acid gras, poate si sa hraneasca parul in profunzime si sa-i redea supletea si stralucirea. In combinatie cu vitamina E si fitosterolii continuti, uleiul de Rodie poate sa protejeze si impotriva razelor ultraviolete si a altor chimicale.

 

Ulei esential (extract) de Rodie

 

Beneficiile uleiului de Rodie aduse parului

 

Este foarte simplu sa-l folositi. Tot ce trebuie sa stiti e ca nu-i nevoie de o cantitate mare pentru a avea un par suplu si sanatos, fara varfuri deteriorate. In general se recomanda adaugarea a 3 – 6 picaturi de ulei de Rodie in 30 de ml de ulei vegetal, la fel ca orice alt ulei esential. Nu se poate folosi pur si nediluat deoarece poate cauza iritatii si sensibiliza pielea, datorita faptului ca este foarte concentrat.

 

Puteti folosi uleiul pentru:

 

  • A preveni despicarea si deteriorarea varfurilor. Fie ca il vopsiti sau nu, e necesara taierea varfurilor parului, cel putin o data la 4 saptamani. Astfel, parul va putea sa continue sa creasca si sa arate impecabil. Uleiul de Rodie va mentine varfurile hranite si protejate.

 

  • A trata matreata. Cu efectele sale antibacteriene si antiinflamatorii, uleiul de Rodie va poate ajuta sa scapati de mancarimi si iritatii ale scalpului. Va putea hrani si pielea scalpului si radacinile parului si astfel parul va putea creste mai usor si mai puternic.

 

  • A-i oferi parului stralucirea si elasticitatea necesare unui aspect sanatos. Folosirea acestuia in mod regulat va putea oferi parului toti nutrientii de care are nevoie pentru a deveni puternic si rezistent la rupere si orice altceva aplicati pe el. In acelasi timp, va fi protejat si impotriva chimicalelor si a intemperiilor.

 

  • A-l proteja impotriva efectelor nocive cauzate de expunerile prelungite la soare. Fiind plin de antioxidanti, extractul de Rodie poate fi folosit fara probleme intr-un serum protector pentru par pe timpul verii. Extractul nu este fotosensibilizant, adica nu cauzeaza reactii puternice de piele la contactul cu soarele.

 

Ulei esential (extract) de Rodie

 

Idei practice pentru ingrijirea parului

 

Cele mai simple metode de a va bucura de efectele benefice ale extractului de Rodie este sa adaugati cateva picaturi (20 – 30) in samponul sau balsamul obisnuit si sa folositi in mod normal. Puteti sa le lasati cateva minute in plus sa actioneze inainte de a clati parul.

 

O data la o saptamana sau doua, puteti aplica masti-tratament calde pe par inainte de a-l spala. Puteti amesteca 2 linguri de ulei de Masline sau Ricin cu 10 picaturi de ulei de Rodie si eventual inca 2 – 3 picaturi de ulei esential de Lamaie sau Menta. Amestecati ingredientele si incalziti foarte usor amestecul inainte de a-l aplica pe scalp si par (toata lungimea lui).

 

In functie de cat de lung este parul, puteti si sa dublati cantitatile. Lasati masca sa actioneze timp de cel putin o ora si apoi clatiti foarte bine cu sampon ori de cate ori e nevoie pana nu mai simtiti pic de ulei pe par. Dupa spalare, parul va fi usor de coafat, va avea volum natural si va straluci de vitalitate. La fel si scalpul, va fi mult mai hranit si echilibrat iar senzatiile de mancarime vor disparea treptat.

 

Mai puteti sa va faceti propriul serum pentru varfuri despicate sau stralucire si mentinerea parului ordonat si aranjat. Amestecati 1 lingura de ulei de Canepa, Ricin sau Cocos cu 15 picaturi de Rodie si 15 de vitamina B5. Amestecati intr-un recipient spray si amestecati bine inainte de a-l folosi. Aplicati pe jumatatea de jos a parului o cantitate mica si aranjati-l cu mana.

 

Uleiul vegetal poate fi folosit in functie de tipul de par. Uleiurile cu vascozitate mare pentru par normal/gras, iar cele cu vascozitate redusa (textura usoara) pentru parul fragil.

 

Nu uitati sa testati uleiul de reactii alergice inainte de a-l folosi prima data. Turnati o picatura diluata pe o portiune de piele si asteptati pentru cateva ore. Nu-l luati pe cale orala, nu-l folositi pe copii si nici daca sunteti insarcinata sau alaptati, fara aprobare medicala sau o cercetare amanuntita. Incercati sa nu folositi mai mult de 30 de picaturi de ulei de Rodie per 30 ml de ulei vegetal.

 

Ce parere aveti de acest extract? Sunteti tentate sa-l folositi pentru ingrijirea parului sau l-ati folosit deja? Daca aveti intrebari, sectiunea de comentarii va sta la dispozitie.

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *