Ce sunt uleiurile vegetale?

Ce sunt Uleiurile Vegetale? | E Timpul sa Cunosti Bazele Uleiurilor Esentiale

Din fericire, uleiurile esentiale au inceput sa cucereasca si piata romaneasca in ultimii ani. Se intampla sa tot auzim despre ele si beneficiile lor asupra sanatatii din diverse surse si desi putem gasi cateva informatii de baza care ne intereseaza, acestea nu sunt prea explicite si nici cuprinzatoare.

 

Ca sa putem intelege cu adevarat puterea uleiurilor esentiale, trebuie sa ne indreptam atentia mai intai catre uleiurile vegetale. Ce sunt uleiurile vegetale? Ele reprezinta baza perfecta si non-toxica pentru un bun amestec al uleiurilor esentiale.

 

In combinatie, cele doua tipuri de uleiuri formeaza o sinergie perfecta, putand sa-si imparta proprietatile mult mai eficace pe toata suprafata pielii.

 

E timpul sa facem putina lumina la capitolul uleiuri vegetale! Vreau sa va ajut sa cunoasteti mai bine bazele uleiurilor esentiale. Si o sa incep prin a va explica mai pe indelete procesele de extragere folosite pentru obtinerea uleiurilor vegetale.

 

Deasemenea, o sa va explic diferenta dintre cele doua tipuri de uleiuri si maceratele uleioase, de ce sunt ele importante in cosmetica si in tratarea oricaror alte aftectiuni externe dar si interne.

 

Veti vedea si la ce sunt bune cele mai des folosite si intalnite uleiuri vegetale si cum sa le pastrati ca sa puteti profita de termenul lor de valabilitate la maxim. Cu alte cuvinte, dupa ce veti citi acest articol veti stii exact ce sa cautati, in functie de tipul vostru de piele si de nevoile ei.

 

Un ulei esential poate fi diluat si in alte substante in afara de uleiurile vegetale. Pot fi diluate in miere sau lapte, dar doar cand sunt folosite in apa de baie sau inghitite. Atunci cand un ulei essential sau vegetal este 100% pur si organic, dupa consultarea unui medic, acestea pot fi luat si pe cale orala pentru a trata sau preveni diverse aftectiuni (raceli, intarirea sistemului imunitar etc.)

 

Introducerea uleiurilor vegetale

 

Plantele contin niste compusi chimici foarte puternici si ne pot ajuta in feluri pe care nici nu ni le putem imagina. Plantele au fost folosite de-a lungul a mii de ani, ca medicamente dar si ca produse de infrumusetare a pielii si parului. Au mai fost folosite si in procesul de imbalsamare al mumiilor egiptene.

 

Din cauza continutului foarte ridicat de ingrediente active dintr-un ulei esential acesta nu poate fi folosit ca atare pe piele. El trebuie mai intai diluat si aici intra in scena uleiul vegetal. Acesta din urma nu este toxic (asa cum unele uleiuri esentiale pot fi) si nici nu e volatil.

 

Uleiurile vegetale sunt extrase numai din portiunile grase ale plantelor, mai exact din miez, seminte si nuci. Pe cand uleiurile esentiale sunt obtinute din florile, radacina, tulpina si frunzele plantelor. Pentru obtinerea uleiurilor vegetale se folosesc in principiu doua tipuri de extractie. Acestea sunt:

 

Metoda presarii la rece

• Este metoda de extractie cel mai des folosita si apreciata de producatori si specialisti.
• Se foloseste in general la extragerea uleiului vegetal din seminte dar si din celelalte parti grase ale plantei.
• Aici se foloseste o rasnita pentru macinat cantitati mari de seminte, miez si nuci. In timpul macinatului, presiunea exercitata de rasnita poate incinge materialul presat, dar atata timp cat caldura se mentine la cel mult 49 de grade Celsius, uleiul rezultat is va pastra toate proprietatile intacte.

 

Metoda presarii turtelor

• In aceasta metoda de extractie a uleiului vegetal se folosesc temperaturi mai mari de 49 de grade Celsius.
• Materialul din planta este mai intai curatat de impuritati, apoi zdrobit si presat. Dupa aceea urmeaza incalzirea lui sub presa.
• E posibil sa mai ramana niste ulei in pasta rezultata dupa presare, in proportie de 12-15 % iar aceasta proportie este extrasa chimic pentru a nu se pierde nici o parte a plantei. Acesta este si momentul cand pasta ramasa dupa extractie si presare se poate transforma in unt vegetal.
• Cateodata uleiul rezultat trebuie rafinat si curatat de toate impuritatile ramase sau alte substante toxice, care in mod normal ajuta planta sa supravietuiasca dar care pot fi daunatoare omului.

 

Tineti minte ca un ulei vegetal de inalta calitate va fi intotdeauna cel obtinut prin presarea la rece. In general, producatorii si comerciantii de uleiuri vegetale si esentiale care se respecta vor mentiona pe produsele lor (sau pe site-uri) metoda obtinerii uleiurilor.

 

Daca ne referim strict la uleiurile vegetale comestibile ( masline, floarea soarelui, rapita, porumb etc.) acestea sunt totdeauna extra rafinate si ajung sa-si piarda multe din proprietatile lor naturale si benefice. Prin incalzirea si racirea uleiului se elimina ceara si celelalte impuritati, dar se pierd si mirosul si gustul caracteristice fiecarui tip de seminte.

 

Pastrarea uleiurilor vegetale

 

Din cauza faptului ca uleiurile vegetale nu sunt la fel de concentrate precum uleiurile esentiale, acestea se pot gasi si in ambalaje mai mari, de exemplu la 1 L.

 

Este indicat sa:
• Sigilati bine capacul uleiului dupa folosire.
• Sa tineti uleiul intr-un loc cat mai racoros si intunecat.
• Sa va asigurati ca uleiul vegetal este ambalat in sticle inchise la culoare, pentru ca sunt foarte sensibile la lumina.
• Atunci cand cumparati cantitati mari, sa treceti totdeauna cantitatea ramasa dupa folosire intr-o sticla mai mica pentru a nu lasa prea mult oxigen in recipient. Oxygenul ii poate scurta viata grabindu-i procesul de rancezeala.
• Termenul de valabilitate al unui ulei vegetal este in mod normal de 1 an.
• Din cand in cand mai verificati textura si mirosul uleiului vegetal si asigurati-va ca are toate conditiile necesare. Il puteti tine chiar si la frigider, exceptie facand uleiul de cocos, care se lichefiaza la temperaturi mai mici de 24 de grade Celsius.
• Va recomand totusi sa nu cumparati mai mult decat stiti ca folositi intr-un an pentru a evita eventuale pierderi financiare.

 

Cum ne alegem uleiul vegetal potrivit?

 

E foarte important sa va cunoasteti bine pielea ca sa puteti sa folositi un ulei vegetal potrivit conditiei acesteia. Cea mai buna parte a uleiurilor vegetale e ca au si ele propriile lor caracteristici, compusi, proprietati si beneficii.

 

Acesta este unul din motivele principale pentru care uleiurile esentiale se dilueaza in uleiuri vegetale. Se combina excelent impreuna, isi unesc fortele iar pielea si parul vostru vor avea numai de castigat.

 

Asa cum o echipa de oameni e mult mai eficienta, la fel si 2 sau mai multe uleiuri combinate vor fi mai eficiente.

 

Dupa ce v-ati identificat tipul de piele si nevoile acesteia:
• Asigurati-va ca cititi cu atentia eticheta produsului (din magazin) sau descrierea acestuia pe site-ului comerciantului. Uitati-va dupa termenul de valabilitate si aveti grija ca uleiul sa fie extras dintr-un singur ingredient. Evitati amestecurile deja facute. Puteti cu usurinta sa va preparati unul acasa si sa fiti siguri de ingredientele folosite.
Cautati uleiuri vegetale naturale obtinute prin metoda presarii la rece. Si cele care contin vitamina E sunt indicate deoarece vitamina E este un excelent conservant natural.
• Asigurati-va ca au miros caracteristic si specific. Un miros mult prea pronuntat al plantei din care a fost extras poate fi semn clar ca uleiului i-au fost adaugate chimicale pentru a-i intari aroma.

 

Care sunt proprietatile uleiurilor vegetale si la ce ajuta ele?

 

Cum spuneam mai sus, uleiurile vegetale nu servesc doar drept suport pentru uleiurile esentiale, ci au si ele propriiile lor caracteristici, proprietati si beneficii:
• Uleiurile vegetale pot hidrata, hrani si proteja pielea intr-un mod foarte eficient.
• Ele contin acizi grasi „buni” precum omega 3 si omega 6.
• Nu sunt toxice si nu se evaporeaza.
• In mod normal nu contin chimicale daca sunt extrase prin presarea la rece.
• Pot forma un strat subtire la suprafata pielii, care se numeste strat hidrolipidic. Acesta poate retine apa in piele si astfel o mentine hidratata pentru un timp mai indelungat.

 

Sa recapitulam putin:

 

Uleiul esential – este o substanta foarte concentrata obtinuta din frunze, radacini, tulpini si flori.

 

Uleiul vegetal – este extras din prima presiune la rece al miezului, nucilor si semintelor unei plante.

 

Iar maceratul uleios – este un ulei obtinut din semintele care nu pot fi presate inainte ca acestea sa-si elibereze proprietatile active.

 

Va promiteam la inceput ca va voi dezvalui proprietatile celor mai folosite uleiuri vegetale. Sa vedem care sunt si pentru ce sunt renumite:

 

Uleiul de Nuca de Cocos

Nume botanic: Cocos Nucifera
• Este un ulei foarte usor si ca textura si de intins pe piele.
• Poate elimina celulele moarte de la suprafata pielii ceea ce il face un tratament excelent pentru piele si par.
• Tonifica si intareste parul si-i readuce stralucirea.
• Poate sa hidrateze foarte bine orice zona problema a corpului.
• Este indicat pielii uscate, normale, iritata dar si sensibila.

 

Uleiul de Avocado

Nume botanic: Persea Americana
• Are un miros usor ca de nuca si dulce.
• Lasa o senzatie de gras pe piele.
• E foarte bogat in vitaminele A, B,C,D,E,H si K.
• Poate regenera si intari firul de par. Ii poate reda stralucirea dar poate si sa previna caderea parului.
• E un ulei vegetal regenerativ.
• Indicat pielii mature, uscate si normale.

 

Uleiul de Migdale Dulci

Nume botanic: Prunus Amygdalus var. Dulcis
• Tonifica, hidrateaza si fortifica pielea si parul.
• Este bogat in vitaminele A si E.
• Parului ii reda supletea, stralucirea si vitalitatea.
• NU este indicat persoanelor alergice la alune.
• Recomandat tenurilor uscate, normale, sensibile si/sau iritate.

 

Uleiul de Samburi de Caise

Nume botanic: Prunus Armeniaca
• Gradul de absorbtie al acestui ulei vegetal este mediu.
• Lasa o usoara urma uleioasa pe piele dar fara senzatia de grasime.
• Este bogat in vitamina A.
• Poate catifela pielea.
• Si este recomandat pielii mature, obosite si terne. Dar si pielii delicate, normale si grase.

 

Uleiul de Jojoba

Nume botanic: Simmondsia Chinensis
• Este un excelent produs anti-imbatranire.
• Hidrateaza, hraneste si catifeleaza pielea.
• Acest ulei este de fapt o ceara si poate lasa aceasta senzatie pe piele. Dar in general este bine absorbit de piele.
• Poate controla secretia de sebum a scalpului si preveni matreata.
• Este un ulei destul de pretios si are si un pret pe masura.
• Este foarte indicat pielii mature dar si pielii uscate, normale si/sau iritate.

 

Uleiul de Samburi de Struguri

Nume botanic: Vitis Vinifera
• Un ulei vegetal extrem de benefic mai ales pielii grase sau mixte.
• Trateaza petele si cicatricile lasate de acnee, sau le diminueaza pana in punctul in care abia se mai percep.
• Se absoarbe foarte repede si usor in piele si nu lasa senzatie de gras sau uleios.
• Intareste si reda supletea si stralucirea parului.
• Singurul dezavantaj ar fi ca poate rancezi foarte repede daca nu este tinut la loc intunecat si racoros (frigider)

 

Uleiul de Merisoare

Nume botanic: Vaccinium oxycoccos (din Europa de Nord) sau Vaccinium macrocarpon (din Nordul SUA, Canada si Chile)
• Este un ulei mai rar intalnit.
• Valoare sa este destul de subapreciata dar el este un ulei bogat in omega 3 si omega 6, antioxidanti si are si proprietati anti-inflamatoare.
• Desi porecla lui in industria alimentara este de „superfruct”, proprietatile lui au potential enorm in a-l transforma intr-un produs de infrumusetare foarte bun.
• Este excelent in combaterea si prevenirea imbatranirii premature cauzate de expunerea indelungata la soare.
• Poate calma pielea iritata sau sensibila.
• Este un emolient foarte bland.

 

Ca si bonus va spun ca mai exista un tip de ulei considerat baza excelenta pentru diluarea uleiurilor esentiale. Acesta se numeste Ulei de Emu. Da… pasarea Emu. Si eu am fost la fel de socata, cand in misiunea mea de a ma informa am descoperita o astfel de informatie.

 

Dar se pare ca Australienii il folosesc de mii de ani si inca cu foarte mare success.
• Este bogat in acid oleic ceea ce il face sa fie usor absorbit in piele si sa patrunda mult mai adanc in piele, chiar si cate 2 straturi deodata.
• Acest ulei are proprietati anti-bacteriale, anti-inflamatoare si poate regenera pielea.
• Este eficient in tratarea arsurilor si a zgarieturilor, arsurilor solare, iritatiilor cauzate de scutece. Dar poate sa si trateze si sa previna vergeturile.

 

Si pentru ca nevoile pielii voastre pot varia de la sezon la sezon si pot fi influentate si de schimbari hormonale, voi mentiona cateva afectiuni ale pielii foarte comune si uleiul vegetal care le poate trata sau preveni:
• Uleiurile de Germeni de Grau, Argan, Floarea Soarelui nerafinat si Avocado sunt indicate pentru hidratarea si repararea pielii uscate.
• Uleiul de Macese este indicat in tratarea cicatricilor.
• Uleiul de Jojoba este indicat in redarea elasticitatii pielii si ameliorarea ridurilor.
• Uleiurile de Ricin, Nuca de Cocos, Avocado si Seminte de Dovleac sunt excelente in hranirea si vitalizarea parului si unghiilor.

 

Mai sunt foarte multe alte uleiuri vegetale existente pe piata si care si-au facut usor, usor loc si in caminele noastre, dar cele prezentate aici sunt cel mai des folosite in aproape toate afectiunile si in mai toate amestecurile de uleiuri esentiale.

 

Am vazut impreuna cum se extrag uleiurile vegetale si am vazut si cum trebuie sa le pastram corect pentru un timp indelungat. Acum stiti care sunt proprietatile principalelor uleiuri vegetale si pentru ce tip de piele si afectiune sunt indicate, si deasemenea stiti cum sa le alegeti pe cele mai bune.

 

Numele lor botanic va va ajuta sa faceti diferenta intre numeroasele subspecii si categorii de plante. Numai asa veti sti care ulei e cel bun, fara a va lasa pacaliti de promisiuni si produse necorespunzatoare.

 

Voi aveti un ulei vegetal preferat? Il folositi in combinatie cu uleiurile esentiale sau pur si simplu? Mi-ar place sa aflu parerile si experientele voastre cu aceste uleiuri vegetale in sectiunea de comentarii rezervata special pentru astfel de interactiuni.

 

 

Join the Essential Hunger Newsletter

Abonati-va pentru a primi notificare pe email de fiecare data cand postez articole noi!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

7 thoughts on “Ce sunt Uleiurile Vegetale? | E Timpul sa Cunosti Bazele Uleiurilor Esentiale”

  1. Buna ziua,

    Am rugamintea sa ma sfatuiti intr-o situatie. Intentionez sa prepar o tinctura (uz extern) din plante macerate in ulei de masline(aprox 500 ml) si 100 ml ulei menta, la care va trebui sa adaug si ulei de perisor. Imi puteti spune care este cantitatea maxima admisa? Multumesc.

    1. Buna,

      Multumesc pentru intrebare! Uleiul de perisor, desi bun in ameliorarea durerilor articulare sau de spate, face parte dintr-o lista mai lunga de uleiuri cu toxicitate ridicata, datorita salicilatului de metil pe care-l contine. In doze mari poate fi si letal.

      S-a descoperit ca 18 grame de ulei de perisor pot fi letale unei persoane care cantareste 60 kg. Te sfatuiesc sa folosesti o concentratie de ulei de perisor mai mica de 1% pentru 30 ml de ulei vegetal (2-5 picaturi).

      Iti recomand sa citesti si acest articol http://essentialhunger.com/uncategorized/care-sunt-pericolele-uleiurilor-esentiale-masuri-de-precautie-si-toxicitate/ care, printr-o coincidenta fericita contine detalii si exemple despre uleiul de perisor si cel de menta.

      Sper sa-ti fie de folos aceste informatii. 🙂

      1. Multumesc pt. promptitudine :).
        20 pic = 1 ml. La recomandarea ta ar insemna 1ml la 120 ml ulei de masline.

        Din ce m-am mai documentat, am inteles ca raportul poate fi 1ml la 40-60 ml ulei masline.
        Ma gandeam sa folosesc o sticluta de 10 ml la 600 ml, dar acum sunt un pic derutata. Si bineinteles, in toata ecuatia am nevoie si de uleiul de menta, despre care ti-am zis initial. Nici cantitatea acestuia nu i-o stiu sigur. Am 51kg.

        Dupa macerare, as vrea ca produsul sa-l folosesc vreme indelungata, masaj pe zona afectata cu 30-60 pic. la o singura aplicare.

        Am gasit si acest site http://www.usingeossafely.com/diluting-essential-oils-safely-safe-dilution-guidelines-for-all-ages/ si tot imi este teama sa nu gresesc proportiile.
        Cum ti se pare?

        O seara buna!

        1. Buna Catia,

          Sanatatea cititoarelor mele e prima mea grija, asa ca am recomandat si o sa recomand mereu cea mai mica doza, care nu implica riscuri. Daca vrei cumva sa folosesti mai mult, atunci e dreptul tau s-o faci.

          Numai bine iti doresc!

  2. Bună ziua! Mă puteți ajuta spunându-mi proporțiile în care trebuie să combin uleiurile esențiale de oregano, scorțișoară și cimbru cu ulei de jojoba ca bază pentru aplicarea pe piele cu acnee?

    1. Buna Ella,

      In general, pentru blendurile faciale se adauga pana la 18 picaturi de ulei esential (la 30 ml de ulei vegetal). Uleiurile esentiale alese de tine sunt destul de puternice si-ti recomand sa le folosesti in proportie mai mica.

      Sper sa-ti fie de folos aceasta informatie. Succes! 🙂

    2. Da, știu că sunt uleiuri puternice. Nu pe față va fi folosit amestecul, ci pe spate. Mulțumesc pentru răspunsul prompt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *